Saturday, May 4, 2024
ΙσλάμΠολιτισμός

Τι είναι το Ευλογημένο Χάτζ; الحج المبرور

Λέει ο Σεϊχ Μούσταφααλ Ζάρκα: Το Χατζ που σημαίνει το προσκύνημα στη Μέκκα, είναι μια υποχρέωση του Ισλάμ και μια βασική αρχή του. Αυτές οι αρχές-υποχρεώσεις έχουν ως βάση την αφοσίωση και την προσήλωση προκειμένου να γίνουν δεκτές από τον Ύψιστο Αλλάχ και να λάβουμε τις ανταμοιβές για αυτές. Το Χατζ έχει τέτοια χαρακτηριστικά όταν δεν το συνοδεύει καμία απαγορευμένη- αθέμιτη πράξη.
Προκειμένου να έχει ευλογία το Χατζ, χρειάζεται ο πιστός να έχει – όπως προαναφέραμε- την απαιτούμενη προσήλωση. Το Κοράνι αναφέρει πως αυτή η λατρεία εκτελείται αποκλειστικά για ικανοποίηση του Αλλάχ και κανενός άλλου.
Λέει ο Αλλάχ στο Κοράνι του: “Ο Αλλάχ έχει επιβάλει στους ανθρώπους το προσκύνημα στον Ιερό Ναό (της Μέκκας) σε όποιον έχει τη δυνατότητα (οικονομική, σωματική, ασφαλής δρόμος). (Ιερό Κοράνι. 3. 97).
Επομένως, όποιος επιθυμεί να εκτελέσει ένα ευλογημένο Χατζ, θα πρέπει να ελέγξει την πρόθεση του, ώστε να είναι αποκλειστικά προσηλωμένη  για τον Ύψιστο Αλλάχ και για κανέναν άλλο σκοπό ή αρνητική ροπή.
 Λέει ο Προφήτης της Ειρήνης : “ Όποιος βγει από το σπίτι του, βρίσκει στην πόρτα του δυο λάβαρα. Το ένα λάβαρο το κρατάει ένας άγγελος και το άλλο το κρατάει ένας δαίμονας. Έτσι, εάν βγει να κάνει κάποια πράξη που αγαπά ο Αλλάχ, τον ακολουθεί ο άγγελος με το λάβαρο του και μένει κάτω από την προστασία του ώσπου γυρίσει στο σπίτι του. Εάν όμως βγει για κάτι που θυμώνει τον Αλλάχ, το ακολουθεί ο δαίμονας με το λάβαρο του. Σε αυτή την περίπτωση μένει κάτω από το λάβαρο του δαίμονα”.
Ο κάθε προσκυνητής πρέπει να απευθυνθεί στον Αλλάχ, τον Δημιουργό του, παρακαλώντας τον για ειλικρινή μετάνοια και συγχώρεση των αμαρτιών του.
Αυτονόητο είναι ότι ο προσκυνητής πρέπει να πραγματοποιήσει αυτό το ευλογημένο ταξίδι με θεμιτά λεφτά, τα οποία έχει αποκτήσει από θεμιτές πηγές. Αθέμιτα ή ύποπτα λεφτά δεν νοούνται να είναι περιουσιακά στοιχεία ενός πιστού μουσουλμάνου, πόσο μάλλον να είναι τα έξοδα του ευλογημένου Χατζ.
Λέει ο Προφήτης της Ειρήνη: ’’Ο Αλλάχ είναι αγνός και δεν δέχεται παρά μόνο κάτι αγνό’’.
Ευλογημένο προσκύνημα θεωρείται όταν ο προσκυνητής δεν αμελεί τίποτα από τις υποχρεώσεις του, ούτε τις προαιρετικές ούτε τις επιθυμητές πράξεις.
Όταν δείχνει υπομονή και ευγένεια, πράγμα πολύ σημαντικό με τόσα εκατομμύρια που προσκυνούν κάθε χρόνο. Όταν αφοσιώνεται στην προσευχή και τις λατρείες του.
Όταν δείχνει απλόχερα, βοηθώντας τους φτωχούς και τους έχοντες ανάγκη.
Όταν έχει την πρόθεση να μη ξαναγυρίσει σε τυχόν αμαρτίες που συνήθιζε να πράττει.
Λέει το Κοράνι : « Το Χατζ πραγματοποιείται σε συγκεκριμένους μήνες. Έτσι αν κάποιος ξεκινήσει το προσκύνημα, ας αποφύγει τηn κάθε συζυγική επαφή και κάθε σχετικό της. Και ας αποφύγει κάθε αμαρτία και άσκοπη λογομαχία». (Κοράνι. 2. 197).
Ο Προφήτης της Ειρήνης επιβεβαιώνει αυτές τις έννοιες λέγοντας: ‘’Όποιος εκτελέσει το Χατζ χωρίς να εμπλακεί σε άσχημες και κακές κουβέντες, ούτε σε αμαρτήματα, επιστρέφει Αγνός σαν την ημέρα που τον γέννησε η μάνα του΄΄.