Wednesday, May 1, 2024
Αρθρα - ΑπόψειςΕνημέρωσηΚαθημερινότητα

Ημέρα Άραφα (27 Ιουνίου): Άρετές και καλές πράξεις

Η στάση αναμονής των προσκυνητών στο όρος Αραφάτ είναι βασική υποχρέωση του προσκυνήματος. Όποιος τη χάσει, χάνει το προσκύνημα.
Λέει το Κοράνι: « … Όταν αποχωρείτε, Ω προσκυνητές, από το όρο Αραφάτ, να μνημονεύετε τον Αλλάχ». Κοράνι. 2.198.
Η ημέρα Άραφα ξεκινάει από τα χαράματα της ενάτης ημέρας του μήνα Δουλ Χίτζα και τελειώνει με το που στέκονται οι προσκυνητές στο όρος Άραφατ, με την πρώτη προσευχή.
Η ημέρα Άραφα έχει μεγάλη σημασία για το Ισλάμ επειδή ανήκει στους ιερούς μήνες. Λέει το Κοράνι: «O αριθμός των μηνών (της χρονιάς) για τον Ύψιστο Αλλάχ είναι δώδεκα μήνες, όπως αναφέρεται στο Ιερό Βιβλίο του Αλλάχ, την ημέρα που ο Αλλάχ δημιούργησε τους Ουρανούς και την Γη. Ανάμεσα τους, τέσσερις είναι ιεροί» {Κοράνι.9.36}.
Η ημέρα Άραφα είναι μια ημέρα των μηνών του προσκυνήματος. Λέει το Κοράνι: «Το προσκύνημα γίνεται σε συγκεκριμένους μήνες». {Κοράνι. 2. 197}.
Είναι επίσης μια από τις γνωστές ευλογημένες ημέρες του μήνα Δουλ Χίτζα. «Και να μνημονεύουν τον Αλλάχ σε γνωστές ημέρες». {Κοράνι. 9. 28}.
Είναι η ημέρα στην οποία ο Αλλάχ ολοκλήρωσε το Ισλάμ. Αφηγείται ο Ούμαρ ιμπν αλ Χαττάμπ πως ένας άνδρας εβραϊκής θρησκείας του είπε: «Ω εμίρη των πιστών, ένα εδάφιο που διαβάζετε στο Βιβλίο σας, εάν έχει παραδοθεί σε μας τους Εβραίους, θα έχουμε κάνει εκείνη την ημέρα γιορτή;» Τον ρωτάει ο Ούμαρ: «Ποιό είναι αυτό το εδάφιο;» Λέει: «… Σήμερα πια, σας τελειοποίησα τη θρησκεία σας και σας κάλυψα πλήρως με τη χάρη μου και δέχτηκα το Ισλάμ ως θρησκεία σας». {Κοράνι. 5.3}. Ο Ούμαρ σχολιάζει: «Έχουμε μάθει εκείνη την ημέρα στην οποία το εδάφιο αυτό παραδόθηκε στον Προφήτη της Ειρήνης, ήταν στο όρος Άραφα και ήταν ημέρα Παρασκευή».
Η ημέρα Άραφα είναι και ημέρα γιορτής για τους προσκυνητές που βρίσκονται στο όρο Αραφάτ. Λέει ο Προφήτης «Η ημέρα Άραφα, η ημέρα της θυσίας και οι επόμενες ημέρες είναι γιορτή για μας, τους Μουσουλμάνους».
Την ημέρα Άραφα είναι επιθυμητό οι πιστοί να κάνουν πολλές παρακλήσεις στον Αλλάχ.
Λέει ο Προφήτης της Ειρήνης: «Η καλύτερη παράκληση είναι εκείνη που γίνεται την ημέρα του Άραφα».
Είναι επίσης η ημέρα όπου ο Αλλάχ απελευθερώνει πολλές ψυχές από τη Κόλαση.
Λέει ο Προφήτης της Ειρήνης: «Σε καμία ημέρα ο Αλλάχ δεν απελευθερώνει ψυχές από την Κόλαση, όσες την ημέρα του Άραφα».
Ο Αλλάχ δείχνει με υπερηφάνεια στους Αγγέλους του, τους πιστούς προσκυνητές. Λέει ο Προφήτης της Ειρήνης: «Ο Αλλάχ δείχνει με υπερηφάνεια τους δούλους του στο όρος Αραφάτ απέναντι στους κατοίκους του ουρανού».
Είναι η βασικότερη υποχρέωση του προσκυνήματος. Λέει ο Προφήτης: «Το προσκύνημα είναι Άραφα».
Το να νηστεύει κανείς την ημέρα Άραφα είναι μια παράδοση του Προφήτη της Ειρήνης. Λέει σχετικά: «Η νηστεία της ημέρας Άραφα ευελπιστώ από τον Αλλάχ να αποσβέσει τις αμαρτίες της προηγούμενης και της επερχόμενης χρονιάς». Αυτό αφορά όσους είναι εκτός προσκυνήματος. Όσοι βρίσκονται σε προσκύνημα, δεν επιτρέπεται να νηστέψουν την συγκεκριμένη μέρα. Η αποτροπή της νηστείας είναι από τον ίδιο τον Προφήτη.
Συνιστάται οι πιστοί σε όλο τον κόσμο να μνημονεύουν τον Αλλάχ κυρίως με τακμπίρ δηλαδή με τα λόγια «Αλλάχ Άκμπαρ». Αυτό γίνεται από την ημέρα Άραφα μέχρι και τρεις ημέρες της γιορτής. Το τακμπίρ γίνεται αμέσως μετά τις καθημερινές προσευχές και γενικώς όποτε μπορούμε.