Thursday, March 28, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Η Συκοφαντία και το Κουτσομπολιό

Το κουτσομπολιό και η συκοφαντία από τις μεγαλύτερες αμαρτίες στο Ισλάμ.

 

 

Το Ισλάμ είναι η θρησκεία της ειρήνης, της αγάπης και της συμπόνοιας. Ψέματα, κουτσομπολιό και συκοφαντίες είναι εντελώς ξένα στο Ισλάμ.

 

Στην πραγματικότητα θεωρούνται από τις πιο καταστροφικές μεγάλες αμαρτίες.

 

Αυτές οι αμαρτίες δείχνουν έχθρα και διχόνοια μεταξύ της Μουσουλμανικής κοινότητας και μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή της.

 

Είναι ο λόγος δημιουργίας εχθροτήτων μεταξύ των ανθρώπων στο ίδιο σπίτι ή μεταξύ γειτόνων, φίλων και συγγενών.

 

Το Ισλάμ απαιτεί η σχέση μας με την ανθρωπότητα να χαρακτηρίζεται από ειλικρίνεια και υπευθυνότητα. Απαιτείται από εμάς σεβασμός για την τιμή, την φήμη και την ιδιωτική ζωή των άλλων. Το Ισλάμ μας διδάσκει ότι είμαστε υπεύθυνοι όχι μόνο για τη δική μας συμπεριφορά και τις δικές μας πράξεις αλλά και για κάθε τι πάνω στο οποίο έχουμε έλεγχο ή επιρροή στην κοινωνία ή στον κόσμο γύρω μας.

 

Ας δούμε τι αναφέρει το Κοράνι για το κουτσομπολιό και τη συκοφαντία.

 

Αυτό το βιβλίο είναι αναμφίβολο. Σ`αυτό υπάρχει η καθοδήγηση για εκείνους που φοβούνται τον Αλλάχ. (2:2)

 

 

Ο Θεός έχει απαγορέψει στους πιστούς το κουτσομπολιό

 

Ω! Εσείς που πιστεύετε! Αποφεύγετε όσο μπορείτε πολλές υποψίες. Γιατί το να υποψιάζεσαι κάποιον σε μερικές περιπτώσεις είναι αμαρτία. Και μην κατασκοπεύετε κι ούτε να κακολογείτε – ο ένας τον άλλο – πίσω από την πλάτη του. Μήπως κανείς από σας αγαπά να φάγει το κρέας του νεκρού αδελφού του; Όχι, αυτό θα σας προκαλούσε φρίκη. Φοβηθείτε λοιπόν τον Αλλάχ, γιατί ο Αλλάχ δέχεται τη μετάνοια, και είναι Επιεικής. (49: 12)

 

 

Όταν αναλογιστούμε αυτή την παρομοίωση και καταλάβουμε το νόημα της, αυτό από μόνο του  θα πρέπει να είναι αρκετό για να μας κάνει να μείνουμε μακρυά από το κουτσομπολιό.

 

 

Μην αντιμετωπίζετε το θέμα του κουτσομπολιού με αδιαφορία, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη αμαρτία.

Και να που βάλατε στις γλώσσες σας και μιλάτε με το στόμα σας πράγματα, που δεν έχετε για αυτά καμιά γνώση, και το λογαριάσατε σαν κάτι το ασήμαντο ενώ είναι πολύ σοβαρό στον Αλλάχ.  (24: 15)

 

Πολλοί από εμάς κουτσομπολεύουμε χωρίς να το σκεφτόμαστε, νομίζοντας πως πρόκειται για ένα ασήμαντο ζήτημα. Ωστόσο ο Θεός μας υπενθυμίζει να είμαστε προσεκτικοί και αν και σκεφτόμαστε πως κάνουμε κάτι μικρό στην πραγματικότητα ή πράξη αυτή είναι κάτι πολύ μεγάλο στα μάτια του Θεού.

 

 

Ο Αλλάχ μας διδάσκει να μιλάμε ενάντια στη συκοφαντία και να προσπαθούμε να βάλουμε τέλος σε αυτή.

 

 

Έπρεπε όταν το ακούσατε να λέγατε: «Δεν είναι σωστό σ`εμάς να μιλάμε για αυτό. Δόξα σε Σένα Αλλάχ! Αυτό είναι μια μεγάλη συκοφαντία.» (24:16)

 

 

Πολλοί άνθρωποι είναι τόσο απασχολημένοι με το να διαδίδουν συκοφαντίες που ούτε καν σκέφτονται να τις σταματήσουν, είτε είναι αληθινές είτε όχι.

 

 

Ο Σατανάς θέλει να χρησιμοποιούμε τη γλώσσα μας για να δημιουργούμε διαμάχες και μίσος.

 

 

Και πες σ` όλους τους ανθρώπους μου να λένε ( μόνο) εκείνο που είναι το πιο καλό. Γιατί ο Σατανάς σπέρνει διαφωνίες ανάμεσά τους. Γιατί ο Σατανάς είναι για τον άνθρωπο φανερός εχθρός. (17:53)

 

 

Ας δούμε τι ανέφερε ο Προφήτης Μουχάμμαντ σχετικά με τη συκοφαντία σε Χαντίθ.

 

 

Ο ορισμός της συκοφαντίας και του κουτσομπολιού

 

 

Ο Προφήτης Μουχάμμαντ είπε: «Γνωρίζετε τι είναι το κουτσομπολιό;» Είπαν, «Ο Θεός και ο Προφήτης Του γνωρίζουν καλύτερα.» Είπε τότε, «Είναι το να πεις κάτι για τον αδερφό σου που δε θα του άρεσε.» Κάποιος τον ρώτησε, «Αλλά αν είναι αλήθεια;» Ο Προφήτης του Αλλάχ είπε, «Αν αυτό που λες για αυτόν είναι αλήθεια, τότε ton συκοφαντείς. Αλλά αν δεν είναι αλήθεια, τότε τον δυσφημίζεις.»

Ο ορισμός του καλύτερου μουσουλμάνου

«Ρώτησα τον Προφήτη του Θεού: Ποιος είναι ο καλύτερος μουσουλμάνος; Ο Προφήτης του Θεού απάντησε, « Είναι αυτός από τον οποίο οι μουσουλμάνοι είναι ασφαλείς από την κακία της γλώσσας και των χεριών του.»

 

 

Συμπέρασμα

 

 

Η συκοφαντία και η δυσφήμιση είναι τόσο διαδεδομένες που έχουν γίνει το θέμα των συναντήσεων των ανθρώπων και ένα μέσο για την έκφραση της ζήλιας και του θυμού τους.  Αυτοί που εντρυφούν στο κουτσομπολιό αγνοούν πως βλάπτουν μόνο τους εαυτούς τους. Αυτό γιατί κατά την ημέρα της Κρίσεως τόσο αυτός που έκανε μια αδικία όσο και αυτός που αδικήθηκε, θα σταθούν μπροστά στο Θεό και Αυτός θα δώσει στον αδικημένο από τις καλές πράξεις αυτού που τον αδίκησε.

 

Μερικές καταστάσεις μας επιτρέπουν να ενημερώσουμε άλλους σχετικά με το τι έχει κάνει κάποιος. Είναι επιτρεπτό σε εμάς να ενημερώσουμε τις αρχές όταν γίνει κάποια αδικία σε εμάς ή σε άλλους. Είναι επίσης επιτρεπτό σε εμάς να δώσουμε τη συμβουλή μας σε κάποιον που την ζητάει σχετικά με κάποια δουλειά ή γάμο.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις δε μας επιτρέπεται να κρύψουμε από το άτομα αυτά που γνωρίζουμε, έτσι ώστε αυτός που μας ρωτάει να μην πλανευτεί.

 

Το Ισλάμ μας διδάσκει πως αν άνθρωποι χλευάζονται ή συκοφαντούνται σε παρουσία μας, θα πρέπει να υπερασπιστούμε την τιμή τους. Αν ένας μουσουλμάνος υπερασπιστεί στον αδερφό του, ο Θεός θα τον υπερασπιστεί σε αυτόν τον κόσμο και στον επόμενο. Αλλά αν δεν τον υπερασπιστεί, ο Θεός θα τον καταστρέψει σε αυτόν τον κόσμο και τον επόμενο.

 

Ζητάμε από τον Θεό τον Παντοδύναμο να μας διδάξει αυτά που θα μας ωφελήσουν.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *