Thursday, April 18, 2024
Γυναίκα

Η Συμπεριφορά του Προφήτη προς τις Γυναίκες

Πριν το Ισλάμ η γυναίκα δεν είχε δικαιώματα και ήταν ένα στοιχείο από την περιουσία του άντρα. Την κληρονομούσαν όπως κληρονομούσαν τα χρήματα.

 

Είπε ο Προφήτης: Οι πιο τέλειοι από τους πιστούς είναι οι καλύτεροι σε χαρακτήρα από εσάς και οι καλύτεροι από εσάς είναι εκείνοι που είναι οι καλύτεροι με τις γυναίκες τους     ( Τίρμιδι)

 

Πριν το Ισλάμ η γυναίκα δεν είχε δικαιώματα και ήταν ένα στοιχείο από την περιουσία του άντρα. Την κληρονομούσαν όπως κληρονομούσαν τα χρήματα.

 

Όταν ήρθε το Ισλάμ άλλαξε η κατάσταση και άρχισε η γυναίκα να έχει σημασία αφού το Ισλάμ ανύψωσε την αξία της. Η γυναίκα άρχισε να έχει δικαιώματα όπως ο άντρας.

 

Πριν το Ισλάμ τα κορίτσια που γεννιούνταν τα έθαβαν ζωντανά από ντροπή, λόγω του γεγονότος ότι τα αγόρια βοηθούσαν στον πόλεμο, στις διάφορες εργασίες σε αντίθεση με τα κορίτσια – γυναίκες που δεν είχαν γνώμη.

 

Αντίθετα, στο Ισλάμ η γυναίκα έλαβε θέση τόσο από θρησκευτικής απόψεως όσο και στην καθημερινότητα. Η γυναίκα στο Ισλάμ συμμετέχει με τον άντρα στο κτίσιμο της ζωής και του κράτους.

 

Μερικά παραδείγματα από την συμπεριφορά του Προφήτη προς τις γυναίκες του:

 

Μια φορά κάλεσε ο Προφήτης κάποιους από τους συντρόφους του για φαγητό στο σπίτι της γυναίκας του, Αϊσα, και έστειλε κάποιον να πάρει το αγγείο ( κατσαρόλα) από το σπίτι της άλλης γυναίκας του ( Χάφσα), επειδή το δικό της αγγείο ήταν μεγαλύτερο από αυτό της Αϊσα. Ζήλεψε η Αϊσα και έσπασε το αγγείο. Ο Προφήτης δεν φώναξε, ούτε την χτύπησε. Είπε μόνο, «Ζήλεψε η μάνα σας» και της ζήτησε μόνο να δώσει το δικό της αγγείο στη Χάφσα ως αντάλλαγμα για εκείνο που είχε σπάσει.

 

Σε μια άλλη περίπτωση ο Προφήτης είπε στην Αϊσα, «Ξέρω πότε είσαι νευριασμένη μαζί μου και πότε όχι. Όταν είσαι ικανοποιημένη με μένα λες: Ορκίζομαι με το Θεό του Μουχάμμαντ και όταν είσαι νευριασμένη λες: Ορκίζομαι με το Θεό του Ιμπραχήμ(Αβραάμ).

 

Ο Προφήτης θυμόταν πάντα την πρώτη σύζυγό του, τη Χαντίζα, η οποία είχε πεθάνει. Όταν έσφαζε ένα πρόβατο έστελνε κρέας από αυτό στις φίλες της. Ενώ η Αϊσα ζήλευε και συνήθιζε να λέει: Δεν υπάρχει σε αυτή τη ζωή τίποτα εκτός από τη Χαντίζα!!

 

Η Αϊσα ανέφερε: «Έπινα από ένα αγγείο και έδινα στον Προφήτη  και έβαζε το στόμα του στο ίδιο μέρος που είχα βάλει και εγώ το δικό μου.»

 

Τέλος, ο Προφήτης βοηθούσε τις γυναίκες του στις δουλειές του σπιτιού. Η Αϊσα είπε: « Ο Προφήτης έραβε το ρούχο του, διόρθωνε τα παπούτσια του, άρμεγε τα πρόβατά του και όταν άκουγε το Αδάν ( κάλεσμα για την προσευχή) σαν να μην ήξερε κανένα. ( δηλαδή σηκωνόταν και πήγαινε για προσευχή.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *