Thursday, April 18, 2024
Αρθρα - Απόψεις

9 Σπουδαίοι στόχοι για αυτό το Ραμαζάνι

Για να αποκομίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτό το Ραμαζάνι.

Φαγητό και πιοτό με μέτρο

Μόλις φτάσει η ώρα του Ιφταρ οι περισσότεροι από εμάς τρώμε τόσο ώστε να μην μπορούμε να κοθνηθούμε έπειτα. Και αυτό, παρ` όλο που γνωρίζουμε πως αυτή η πρακτική είναι εντελώς αντίθετη με το πνεύμα του Ραμαζανίου κατά τη διάρκεια του οποίου πρέπει να μάθουμε τον αυτοέλεγχο. Ο Προφήτης συμβούλεψε να γεμίζουμε το στομάχι κατά ένα τρίτο με φαγητο, ένα τρίτο με νερό και ένα τρίτο με αέρα, ακόμα και στο Ραμαζάνι.

Ελεημοσύνη ένα ευρώ τη μέρα …. ή πέντε ή δέκα

Ο Προφήτης Μουχάμμαντ ήταν πάντα γενναιόδωρος και ακόμα περισσότερο το Ραμαζάνι. Ακόμα και ένα ευρώ με τη σωστή πρόθεση μετράει πολλαπλάσια σε ανταμοιβές.

Απομνημόνευση 4 Σούρα

 

Η απομνημόνευση του Κορανίου συχνά φαντάζει πολύ απαιτητική δουλειά. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να γίνεται σε μικρές δόσεις. Το Ραμαζάνι αποτελείται από 4 εβδομάδες. Ας θέσουμε λοιπόν το στόχο να απομνημονεύσουμε μια Σούρα κάθε βδομάδα. Μόλις ξεκινήσουμε θα θελήσουμε από μόνοι μας να συνεχίσουμε την απομνημόνευση.

 

Προσευχή Ταραουίχ

 

 

Μετά το Ιφτάρ, και όσο πλησιάζει το τέλος της μέρας, η κούραση εκδηλώνεται. Η προσευχή μεμονωμένα έχει τις αρετές της. Ωστόσο η προσευχή σε μάζωξη έχει περισσότερες ανταμοιβές και συγκεκριμένα η προσευχή ταραουίχ είναι από τις ευλογίες του Ραμαζανίου.

 

Τέλος στις συκοφαντίες και τα άσχημα λόγια

 

 

Δεν είναι δύσκολο να ξεστομίσουμε διάφορα πράγματα όταν είμαστε εκνευρισμένοι ή στεναχωρημένοι. Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου, θέλουμε να βελτιώσουμε την πνευματικότητά μας και να πολεμήσουμε ενάντια στις κακές μας συνήθειες.

Προσπαθείστε το ακόλουθο: πάρτε ένα κουτί και κάθε φορά που πιάνετε τον εαυτό σας να συκοφαντεί κάποιον, να κουτσομπολεύει ή να λέει άσχημα λόγια, βάλτε μερικά χρήματα σε αυτό. Στο τέλος του μήνα, τα όποια χρήματα έχουν μαζευτεί, δώστε τα για ελεημοσύνη.

 

Τηλεφωνήστε και επισκεφτείτε φίλους και συγγενείς

 

 

Η ενδυνάμωση των σχέσεων με φίλους και μέλη της οικογένειας είναι μέρος της ζωής μας και μια πράξη που ευχαριστεί τον Αλλάχ.

 

Επιβάλλετε στον εαυτό σας τεχνολογική δίαιτα

 

 

Αποφύγετε να ελέγχετε το εμαιλ σας και να σερφάρετε στο ιντερνετ αδιάκοπα. Το ίδιο ισχύει και για την τηλεόραση. Το Ραμαζάνι είναι ο μήνας που με τις πράξεις μας μπορούμε να κερδίσουμε πληθώρα ανταμοιβών. Γιατί λοιπόν να μην αφοσιωθούμε  στην πνευματική μας ανύψωση;

 

Διαβάστε το Κοράνι 5 λεπτά ημερησίως

 

 

Καθορίστε μια συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα κατά την οποία αισθάνεστε χαλαροί και αφοσιώστε το στην ανάγνωση του Κορανίου. Ο πιστός έρχεται σε επαφή με τον Δημιουργό του μέσω του αποκαλυφθέντα λόγου του, του Κορανίου, κατά τον μήνα στον οποίο αποκαλύφθηκε.

 

Συγχωρέστε αυτούς που σας έχουν βλάψει

 

 

Ακόμα κρατάτε θυμό για κάτι που σας είπε ο/η σύζυγος, ο φίλος/η σας ή οι γονείς σας; Αφήστε το θυμό και αυτό το Ραμαζάνι συγχωρείστε αυτούς που σας πίκραναν, σας πλήγωσαν ή σας έβλαψαν. Η συγχώρεση είναι καλή για την ψυχή και ιδίως στο Ραμαζάνι, του οποίου οι μέρες είναι αφιερωμένες στη Συγχώρεση του Αλλάχ, δε θα πρέπει και εμείς να κάνουμε το ίδιο;

Καλό Ραμαζάνι!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *