Friday, April 26, 2024
Γενικά άρθραΚοράνι

Μήπως αναζητάς τον Αλλάχ μόνο όταν έχεις ανάγκη;

Ο Ιμπν Αμπας ανέφερε πως ο Προφήτης είπε: «Να γνωρίζετε τον Αλλάχ στην ευημερία, και θα σας γνωρίσει στις αντιξοότητες.»

Αυτή είναι μια ανεκτίμητη συμβουλή για τους μουσουλμάνους αν επιθυμούν ο Αλλάχ να τους προστατέψει όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες και δοκιμασίες, την ατυχία και τις ταλαιπωρίες και τη θρησκευτικότητά τους ενάντια στους πειρασμούς.

Όταν ο δούλος του Αλλάχ φοβάται τον Κύριό του σε περιόδους ευημερίας, υπακούει στις εντολές Του, αποφεύγει τις απαγορέσεις Του, Τον δοξάζει ανα πάσα στιγμή και σε όλες τις περιπτώσεις, αναπτύσει μια ιδιαίτερη γνώση για τον Αλλάχ, μια αγάπη προς Αυτόν που συνεπάγεται την απόκτηση της Προστασίας Του σε περιπτώσεις δυσκολιών.

Αν απολαμβάνετε καλή υγεία, ευημερία, οικονομική άνεση, ασφάλεια, οικογενειακή γαλήνη, ηρεμία στη συζυγική ζωή, κια έχετε υπάκουα παιδιά, τότε απολαμβάνετε πραγματικά ευημερία και ευδαιμονία.

Αυτό δε θα πρέπει να σας εμποδίσει απο το να αφιερώσετε χρόνο για τη λατρεία του Αλλαχ, την απαγγελάι του Κορανίου, και την τέλεση καλών πράξεων.

Δε θα πρέπει να είμαστε αχάριστοι και να στρεφόμαστε στον Κύριό μας μόνο σε περιόδους ανάγκης. Αντίθετα, θα πρέπει να είμαστε συνηθισμένοι να στρεφόμαστε στον Αλλάχ πριν να μας βρουν οι δυσκολίες. Ακόμα και οι Άραβες πολυθειστές και πολλοί άθεοι, σε περιόδους ανάγκης, ζητάν βοήθεια απο τον Αλλάχ.

Αναφορικά με αυτούς που δε γνωρίζουν τον Κύριο τους εκτός απο τις περιόδους που έχουν δυσκολίες λέει ο Αλλάχ:

 Κι όταν η συμφορά αγγίξει τον άνθρωπο αυτό επικαλείται τον Κύριό του, -στρέφοντας σε Αυτόν – μετανοιωμένος. Έπειτα αν του δοθεί απο Αυτόν μια χάρη, ξεχνά ( ο άνθρωπος) για ποιο λόγο Τον επικαλούνταν – προηγουμένως και κάνει στον Αλλάχ συνέταιρους για να παραπλανήσει (τους συνανθρώπους) απο το Δρόμο Του. Να πεις «Απόλαυσε για λίγο καιρό της αχαριστία σου. Είσαι -σίγουρα- ένας απο τους Συντρόφους της Φωτιάς. [Κοράνι 39:8]

Κι αν ευεργετήσουμε τον άνθρωπο απομακρύνεται και γίνεται άσχετος (αντί να Μας πλησιάζει). Αν όμως τον αγγίξει το κακό, )έρχεται γεμάτος απο πλατειές (παρατεταμένες) παρακλήσεις. [Κοράνι 41:51]

Όταν ο Προφήτης Ιωνάς έκανε επίκληση στον Αλλάχ όταν το κήτος τον κατάπιε ( από τρία επίπεδα σκοταδιού: το σκοτάδι της νύχτας, το σκοτάδι της θάλασσας, και το σκοτάδι της κοιλιάς του κήτους) ο Αλλάχ λέει:

Και θυμίσου τον Δουλ Νουν (τον άνδρα της Φάλαινας – τον Ιωνά) σαν έφυγε οργισμένος. Και νόμιζε πως δεν είχαμε πάνω του καμιά εξουσία. Κι όμως φώναζε απο τα βαθιά σκοτάδια: «Δεν υπάρχει άλλος Θεός ειμή μόνον Εσύ. Δόξα σε Σένα – ήμουν στα αλήθεια – απο τους άδικους.  [Κοράνι 21:87-88]

 

Ο Αλλάχ εξήγησε το λόγο που δέχτηκε την επίκλησή του απο εκείνο το περίεργο μέρος απο το οποίο κανείς άλλος δε θα είχε βγει ζωντανός. Είπε:

Και αν δεν μετάνιωνε και δόξαζε τον Αλλάχ, θα παρέμενε -οπωσδήποτε- στην κοιλιά του ψαριού μέχρι την Ημέρα της Ανάστασης. [Κοράνι 37:143-144]

Αυτό σημαίνει πως αν δεν έκανε επικλήσεις στον Αλλάχ επαρκώς, και αν δεν ήταν υπάκουος στον Αλλάχ κατά τις περιόδους ευημερίας του, ο Αλλάχ δεν θα τον είχε σώσει.

Αντίθετα ο Φαραώ, είχε ευλογηθεί με τις χάρες του Αλλάχ αλλά παράκουσε τον Αλλάχ, απίστησε, και απέτυχε να του δείξει ευγνωμοσύνη για τις ευλογίες που του χάρισε. Όταν πνιγόταν, έκανε επίκληση στον Αλλάχ (όπως ο Ιωνάς) – αλλά η απάντηση ήταν εντελώς διαφορετική απο τον Αλλάχ. Είπε:

 

Τώρα πιστεύεις; Κι όμως μόλις πριν λίγο ήσουν απο αυτούς που κατέστρεφαν (και βιαιοπραγούσαν). [Κοράνι, 10:91]