Saturday, April 27, 2024
ΔιδασκαλίαΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

Να κρατάς κρυφές τις καλές σου πράξεις

Λέει ο Προφήτης: “Όποιος καταφέρει να έχει μια κρυφή καλή πράξη, ας το κάνει”.

مَنِ استطاعَ منكم أنْ يكونَ لَهُ خَبْءٌ مِنْ عمَلٍ صالِحٍ فلْيَفْعَلْ]
( صحيح الجامع )

Λέει ο Χάσαν αλ Μπάσρι : “Προλάβαμε ανθρώπους που δεν υπήρχε καμία πράξη που θα μπορούσαν να την κάνουν κρυφά και την έκαναν φανερά”.

يقول الحسن: “ولقد أدركنا أقواما ما كان على الأرض من عمل يقدرون أن يعملوه في السر فيكون علانية أبدا”.

Για ποιον λόγο όμως το Ισλάμ μας παροτρύνει να κρύψουμε τις καλές μας πράξεις;

Πρώτον, αποτελεί ένδειξη ειλικρινούς πίστης. Διότι κάποιος που λατρεύει κρυφά τον Αλλάχ, είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, καλός πιστός που δεν έχει καμία αμφιβολία πως ο Αλλάχ τον βλέπει, τον ελέγχει και ξέρει τα φανερά και τα μυστικά του.
Είναι αυτή η έννοια που εξέφρασε ο Προφήτης: “Να λατρεύεις τον Αλλάχ σαν να τον βλέπεις… κι αν δεν τον βλέπεις, Αυτός σε βλέπει.”

( أن تعبد الله كأنك تراه ، فإن لم تكن تراه فإنه يراك )

Είναι ο λόγος της σταθερότητας στα δύσκολα.
Λέει ο γνώστης Ιμπν αλ Κάγιμ: “Οι κρυφές αμαρτίες είναι ο λόγος της παρακμής κι η κρυφή λατρεία είναι η ρίζα της σταθερότητας”.

ابن القيم: “الذنوب الخفيات أسباب الانتكاسات، وعبادة الخفاء أصل الثبات”

Είναι γεγονός πως πολλοί άνθρωποι που έχουν παραπλανηθεί, είχαν τελέσει καλές φανερές πράξεις. Είχαν όμως υποπέσει και σε κρυφές αμαρτίες με τις οποίες προκαλούσαν τον παντογνώστη Αλλάχ.
Η κρυφή λατρεία απομακρύνει τον άνθρωπο από την αλαζονεία και την υποκρισία. Είναι οι υποκριτές και οι αλαζόνες αυτοί που δείχνουν στον κόσμο ένα καλό πρόσωπο με καλές πράξεις, ενώ κρύβουν στην ουσία κακία στην ψυχή τους και άσχημες πράξεις.

Ρωτήθηκε ο συνοδός του Προφήτη, Χουδαϊφα ιμπν αλ Γιαμάν από ένα άνδρα: “Μήπως είμαι ένας από τους υποκριτές;
Μήπως προσεύχεσαι όταν είσαι μόνος σου και ζητάς συγχώρεση από τον Αλλάχ όταν προβείς σε κάποια αμαρτία; ” τον ρώτησε ο Χουδαϊφα.
“Ναι.” απάντησε ο άνδρας.
“Πήγαινε. Ο Αλλάχ δεν σε έκανε υποκριτή” του είπε ο Χουδαϊφα.

Ο Χουδαϊφα είχε ως κριτήριο για την ειλικρινή πίστη, δυο κρυφές πράξεις: την κρυφή προσευχή και την κρυφή αναζήτηση συγχώρεσης από τον Δημιουργό μας.

سأل رجلٌ حذيفة بن اليمان: هل أنا من المنافقين؟
قال: أتصلي إذا خلوت، وتستغفر إذا أذنبت؟ قال: نعم .
قال: اذهب فما جعلك الله منافقا.

Οι κρυφές καλές πράξεις έχουν περισσότερη ανταμοιβή. Λέει το Κοράνι : “Εάν δώσετε φανερά την φιλανθρωπία σας είναι καλό. Εάν όμως τη δώσετε κρυφά στους φτωχούς, είναι καλύτερα για σας”. [Κοράνι. 2. 271.]

{إن تبدو الصدقات فنعما هي وإن تخفوها وتؤتوها الفقراء فهو خير لكم}
(البقرة: 271 )

Λέει ο Προφήτης : “Η πιο κοντινή θέση του δούλου στον Κύριό του είναι όταν τον λατρεύει κατά το τελευταίο τμήμα της νύχτας.” Το αφηγήθηκε ο Τίρμιδι.

[أقرب ما يكون العبد من ربه في جوف الليل الآخر]
رواه الترمذي

Σε άλλη ρήση μιλάει για εφτά άτομα τα οποία ο Αλλάχ σκεπάζει με την δική του σκιά (τους δείχνει ιδιαίτερο έλεος και συμπάθεια). Ανάμεσά τους όπως αναφέρεται, υπήρχε ένα άτομο που έκρυψε την φιλανθρωπία του στον βαθμό που το αριστερό του χέρι να μην ξέρει τι έχει ξοδέψει το δεξί του και ένα άλλο άτομο που μνημόνευσε τον Αλλάχ με αφοσίωση ενώ βρισκόταν μόνος του, με αποτέλεσμα τα μάτια του να δακρύζουν. Το αφηγείται ο Ιμάμ Μπουχάρι.

[ورجلٌ تصدَّقَ بصدقةٍ ، فأخفاها حتى لا تعلمَ شمالُهُ ما تُنْفِقْ يمينُهُ ، ورجلٌ ذَكَرَ اللهَ خاليًا ففاضتْ عيناهُ]
(رواه البخاري)

οι κρυφές καλές πράξεις αποτελούν παράλληλα εφόδια σωτηρίας στα δύσκολα. Το Κοράνι μιλάει για τον Προφήτη Ιωνά τον οποίο κατάπιε η φάλαινα, εξηγώντας πως ο λόγος της σωτηρίας του από εκείνη την δύσκολη δοκιμασία ήταν το γεγονός πως δόξαζε συνεχώς τον Αλλάχ. “ … και άμα δεν ήταν από αυτούς δοξάζουν τον Αλλάχ, θα παρέμενε στην κοιλιά της (φάλαινας) μέχρι την ημέρα της Ανάστασης”. {Κοράνι. 37΄. 143-144.}

{فَلَوْلَا أَنَّهُ كَانَ مِنَ الْمُسَبِّحِينَ ، لَلَبِثَ فِي بَطْنِهِ إِلَىٰ يَوْمِ يُبْعَثُونَ}
(الصافات:143ـ144)

Η κρυφή λατρεία επιφέρει και την αγάπη του κόσμου. Λέει ο λόγιος Ιμπν αλ Κάγιμ: “Είδα κάποιον να προσεύχεται και νήστευε πολύ και παρίστανε τον αφοσιωμένο και τον ταπεινό στα ρούχα και στην ψυχή του, ενώ οι καρδιές απομακρύνονταν από αυτόν. Είδα επίσης κάποιον που φόραγε ακριβά ρούχα, που δεν έκανε πολλές προαιρετικές προσευχές, ενώ οι καρδιές του κόσμου έσπευδαν να τον αγαπούν και να τον συμπαθούν. Εγώ έψαξα την αιτία για αυτό και κατέληξα πως ο λόγος είναι οι κρυφές πράξεις”.

ابن الجوزي: “لقد رأيت من يكثر الصلاة والصوم والصمت ويتخشع في نفسه ولباسه والقلوب تنبو عنه،
وقدره في الناس ليس بذاك،
ورأيت من يلبس فاخر الثياب وليس له كبير نفل ولا تخشع، والقلوب تتهافت على محبته؛ فتدبرت السبب فوجدته السريرة”.

Λέει ο Προφήτης : “Η κρυφή φιλανθρωπία σβήνει την οργή του Κυρίου”.

صدقة السر تطفئ غضب الرب

Το Κοράνι μας καλεί να κάνουμε θερμή επίκληση στον Αλλάχ κυρίως κρυφά. Λέει σχετικά: “Να επικαλείστε τον Κύριό σας με ταπεινότητα και μυστικότητα” {Κοράνι. 7. 55.}

{ادْعُوا رَبَّكُمْ تَضَرُّعًا وَخُفْيَةً ۚ إِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ}
(الأعراف:55)

Τέλος λέει ο Προφήτης: “Ο Αλλάχ αγαπάει τον δούλο του, τον ευσεβή, τον αυτάρκη, αυτόν που κρύβει τις καλές του πράξεις από τον κόσμο”.

[إن الله يحب العبد التقي الغني الخفي]
(رواه مسلم