Thursday, March 28, 2024
ΕπιστήμηΙσλάμ

Νηστεία και Καταπολέμηση του Καρκίνου


Μια έρευνα του Καθηγητή Balter Logo του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας

Στην κρατούσα αντίληψη στους γιατρούς και τους αρρώστους, το να αξιώνεις νηστεία από καρκινοπαθή κατά τη χημειοθεραπεία μοιάζει σα να ζητάς από έναν εξαντλημένο τραυματία να συμμετάσχει σε αγώνα πυγμαχίας με ένα παγκόσμιο πρωταθλητή.

Μια επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας με επικεφαλής τον καθηγητή Balter Logo κατέληξε σε μια διαφορετική άποψη.

Μερικοί δε δίστασαν να περιγράψουν την άποψή του ως επαναστατική. Τα πειράματα του Logo στα ποντίκια έδειξαν ότι η νηστεία κάνει τη χημειοθεραπεία περισσότερο αποτελεσματική, βοηθά τον άρρωστο να αντέξει μεγάλες δόσεις φαρμάκου και αυξάνει το ποσοστό ελέγχου της νόσου.

 Επειδή οι καρκινοπαθείς δεν μπορούν να αντέξουν συνεχή νηστεία η ομάδα του Logo κατέφυγε σε μια αντίθετη και πιο ριζική στρατηγική.

 Στα πειράματά του έκανε υποχρεωτική τη νηστεία κατά την περίοδο της χημειοθεραπείας. Μετά τα πολύ θετικά αποτελέσματα που προέκυψαν, ο Logo και η ομάδα του αποφάσισαν να εφαρμόσουν το πείραμα τους επόμενους δυο μήνες σε εθελοντές καρκινοπαθείς (πνευμόνων και ουροδόχου κύστης).

Σε αυτό το πείραμα θα ζητηθεί από τους αρρώστους  που θα υποβληθούν σε χημειοθεραπεία για τρεις ημέρες να περιοριστούν στην κατανάλωση νερού.

Η ηλεκτρονική σελίδα (Αμερικανική Εταιρία για την Πρόοδο των Επιστημών) περιλαμβάνει διευκρινίσεις του Logo ότι η νηστεία και ο περιορισμός της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων προκαλεί καθυστέρηση του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και αυξάνει την αντίσταση και αντοχή στις διάφορες καταπονήσεις.  Ο Logo ομολογεί ότι ο μηχανισμός που κάνει τη νηστεία να προκαλεί αυτές τις αλλαγές δεν έχει διευκρινιστεί.

Όπως είναι γνωστό ο καρκίνος είναι ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός κυττάρων εις βάρος των υπόλοιπων ιστών ,και οργάνων  και των λειτουργιών τους. Συνοδεύεται από μείωση της ανοσίας του οργανισμου. Υπό αυτή την έννοια τα αποτελέσματα της νηστείας φαίνεται πως είναι τελείως αντίθετα με το μηχανισμό του καρκίνου .

Ο Logo ελπίζει η νηστεία να βοηθήσει στην προστασία των φυσιολογικών κυττάρων από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας . Όπως είναι γνωστό τα  φάρμακα για αυτή τη θεραπεία γενικά δε ξεχωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα που πρέπει να καταστραφούν από τα υπόλοιπα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού και αυτό οδηγεί σε διάφορες γνωστές παρενέργειες της χημειοθεραπείας όπως είναι η τριχόπτωση , η πτώση των δοντιών , η μυϊκή ατροφία και η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα δημοσιεύτηκε σχόλιο του Rafael Di Kapo (ερευνητή στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Γονιδίων και Γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης) που τονίζει ότι τα συμπεράσματα του Logo και της ομάδας του φαίνονται λογικά και κινούνται στο γνωστό πλαίσιο που γνωρίζουν οι επιστήμονες για την θετική επίδραση που έχει η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων στην αντίσταση των κυττάρων και ότι αυξάνει την αντοχή τους σε διάφορες τοξικές ουσίες.

Στην συνέντευξη που έδωσε ο Logo προειδοποιεί τους καρκινοπαθείς να μην εφαρμόζουν αυτό το πείραμα (δηλαδή νηστεία κατά την περίοδο της χημειοθεραπείας ) πριν αποδειχτεί η αποτελεσματικότητά του στους ανθρώπους .

Δηλώνει ότι καθημερινά δέχεται πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα από καρκινοπαθείς και τους επαναλαμβάνει την ίδια συμβουλή.

Είναι σημαντικό να μη χρησιμοποιηθεί αυτός ο τρόπος θεραπείας από τους Αραβες αρρώστους που μπορεί να τους φανεί η ιδέα της νηστείας ελκυστική για διάφορους λόγους . Ο Logo τονίζει ότι μέχρι η επιστήμη να  καταλήξει  σε μια ξεκάθαρη  θέση, η νηστεία δεν πρέπει να εφαρμόζεται προς αποφυγή επικίνδυνων συνεπειών .


πηγή: Eφημερίδα Al Hayat 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *