Saturday, April 27, 2024
ΓεγονόταΙσλάμΚαθημερινότητα

 Οι πρώτοι Μουσουλμάνοι και ο μήνας Ramadan



Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πρώτοι πιστοί του Ισλάμ ήταν αυτοί που ήξεραν την σωστή εκμετάλλευση και την καλή διαχείριση του χρόνου κατά τον μήνα του Ramadan.

Οι πρώτοι Μουσουλμάνοι φρόντιζαν να έχουν ένα πλήρες πρόγραμμα όσο διαρκούσε αυτός ο μήνας. Φρόντιζαν παράλληλα να μην μαθευτούν οι καλές τους πράξεις από τους άλλους ώστε να είναι μακριά από αλαζονεία και υποκρισία.

Λέει ο Imam Hasan al Basri, περιγράφοντας τους πρώτους Μουσουλμάνους:

Μπορούσε κάποιος άνδρας από αυτούς να έχει μάθει πολλά τμήματα του Quran και να μην το πήρε χαμπάρι ο κόσμος,

Και μπορούσε ο άλλος να έχει συλλέξει πολλές γνώσεις για την θρησκεία και να μη το πάρει χαμπάρι ο κόσμος,

Ή να κάνει πολλές προσευχές στο σπίτι του, έχοντας επισκέπτες μέσα, χωρίς αυτοί να το καταλάβουν.

Προλάβαμε ανθρώπους που δεν υπήρχε καμία πράξη που θα μπορούσαν να την κάνουν κρυφά και την έκαναν φανερά”.

 الحسن البصري واصفا حال السلف: ” إن كان الرجل جمع القرآن وما يشعر به الناس .. وإن كان الرجل قد فقه الفقه الكثير وما يشعر به الناس .. وإن كان الرجل ليصلي الصلاة الطويلة في بيته وعنده الزوار وما يشعرون به .. ولقد أدركت أقواماً ما كانوا على عمل يقدرون أن يعملوه في السر فيكون علانية أبداً ” .

Το πρόγραμμά τους δεν ήταν μονόπλευρο, αφού προσπαθούσαν να κάνουν καλό σε κάθε κατεύθυνση και να μην χάσουν οποιαδήποτε ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στον Allah.

Ο Προφήτης συνήθιζε τις τελευταίες ημέρες του Ramadan να απομονώνεται με σκοπό να συγκεντρώνεται στην λατρεία. Επίσης, μελετούσε το Quran με τον αρχάγγελο Jibril (Γαβριήλ) και το ολοκλήρωνε για μια φορά. Το έτος που πέθανε απομονώθηκε για 20 ημέρες και μελέτησε το Quran μαζί με τον Jibril δυο φορές.

Αφηγείται ο Imam Boukhari, με αναφορά στον Ibn Abbas: “Ο Προφήτης ήταν πιο γενναιόδωρος από τους ανθρώπους και κυρίως κατά την διάρκεια του Ramadan, όταν συναντιόταν με τον αρχάγγελο Jibril. Τότε τον συναντούσε κάθε νύχτα να μελετήσουν το Ιερό Quran, τότε ο Προφήτης ήταν πιο γενναιόδωρος από τον πολύφερνο άνεμο”.

  • روى البخاري عنابن عباس: (كان رسول الله صلى الله عليه وسلم أجود الناس، وكان أجود ما يكون في رمضان حين يلقاه جبريل، وكان يلقاه في كل ليلة من رمضان فيُدَارسُه القرآن فلَرَسول الله صلى الله عليه وسلم أجود بالخير من الريح المرسلة).

Λέει η Aisha, σύζυγος του Προφήτη για τις λατρείες του στο Ramadan, πως “Όταν έμπαινε στις τελευταίες ημέρες του μήνα, έκανε ολονύχτιες προσευχές, ξυπνούσε την οικογένειά του (προκειμένου να συμμετέχουν στη λατρεία) και έδειχνε ιδιαίτερη επιμέλεια στην λατρεία”. Το αφηγήθηκαν οι Boukhari, Muslim. Σε άλλη αφήγηση του Imam Muslim: “Το τελευταίο δεκαήμερο ήταν πολύ πιο επιμελής απ’ ό,τι τις άλλες ημέρες”.

  • روى البخاري ومسلم عنعائشة أن النبي: (كان إذا دخل العشر الأواخر أحيا الليل، وأيقظ أهله، وشد المئزر)، وفي رواية لمسلم: (كان يجتهد في العشر الأواخر ما لا يجتهد في غيرها)..

Ο συνοδός του Προφήτη, Abdullah bin Masoud, αφηγείται πως έκανε προσευχή με τον Προφήτη σε μια νύχτα του τελευταίου δεκαήμερου του μήνα Ramadan. Ο Προφήτης απήγγειλε την δεύτερη ενότητα του Quran. Ο συνοδός του Προφήτη κουράστηκε σε βαθμό που σκέφτηκε να εγκαταλείψει την προσευχή. Αναφορά από το έργο Sahih al Boukhari.

يروي ابن مسعود صحيح البخاري – أنه صلى مع النبي في ليلة من ليالي العشر، فافتتح بسورة البقرة واستمر فيها حتى هَمَّ ابن مسعود أن يجلس ويدعه لإطالته فيها

Σε άλλες αφηγήσεις, άλλοι σύντροφοι του Προφήτη έκαναν προσευχή μαζί του και απήγγειλε ολόκληρη την δεύτερη ενότητα, μαζί με την τρίτη και την τέταρτη. Τις απήγγειλε με προσοχή και αφοσίωση.

، وصلى ليلة أيضًا ومعه حذيفة، فقرأ سورة البقرة كلها، ثم سورة النساء، ثم سورة آل عمران، يقرأ مترسلاً .

Ο γνωστός Imam Malik, όταν ερχόταν ο μήνας Ramadan, εγκατέλειπε κάθε συνεδρίαση ή απασχόληση, ακόμα και εκείνες όπου γίνεται μελέτη των προφητικών λόγων, προκειμένου να αφοσιωθεί στην απαγγελία του Quran.

ـ كان الإمام مالك إذا أقبل عليه رمضان هجر جميع المجالس حتى مجالس الحديث؛ ليعكف على كتاب الله.

Τέτοια στάση είχαν οι περισσότεροι Ιμάμηδες και γνώστες της ισλαμικής θρησκείας.

Λέει ο Imam al Zouhri: “Ο μήνας του Ramadan είναι για απαγγελία του Quran και για κέρασμα φαγητού, και τίποτα άλλο”.

  • يقول الإمام الزهري:شهر رمضان شهر قرآن وإطعام طعام لا ثالث.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πρώτοι Μουσουλμάνοι ήταν αδιάφοροι για την ζωή,τα μεγάλα έργα και γεγονότα. Μεγάλα ιστορικά γεγονότα του Ισλάμ έλαβαν χώρα στον μήνα Ramadan, όπως οι μάχες Badr, Qadisyya, η ανάκτηση της Makka, όπως και άλλα μεγάλα και σοβαρά γεγονότα.