Saturday, April 27, 2024
ΓυναίκαΚαθημερινότηταΚαθημερινότητα

Ας ετοιμαστούμε για τον μήνα Ραμαντάν


Υποδεχόμαστε τον ιερό μήνα Ραμαντάν (Ramadan) σε δυο εβδομάδες. Είναι καλό να λάβουμε υπ’ όψιν ορισμένα πράγματα για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στην λατρεία μας.

Να κάνουμε επίκληση στον Allah να μας δώσει ζωή ώστε να νηστέψουμε αυτές τις ημέρες. Ο Προφήτης έλεγε όταν έμπαινε ο μήνας Rajab: “Ω Allah, δώσε για μας ευλογία στον Μήνα Rajab και στον Μήνα Shaaban. Και δώσε μας ζωή ώστε να φτάσουμε στον μήνα Ramadan”. Το αφηγούνται ο Ιμάμ Άχμαντ κι ο Ιμάμ Ταμπαράνι.

    روي عن أنس بن مالك أنه قال: كان النبي (صلى الله عليه وسلم) إذا دخل رجب قال: «اللهم بارك لنا في رجب وشعبان وبلغنا رمضان» (رواه أحمد والطبراني)

Να είμαστε ευγνώμονες στον Αλλάχ που μας έδωσε την ευκαιρία να ζήσουμε αυτόν τον μήνα και να είμαστε υπάκουοι στις εντολές του. Λέει ο Προφήτης: “Σας ήρθε ο μήνας Ramadan, ένας ευλογημένος μήνας, που ο Allah σας επέβαλε να τον νηστέψετε, μέσα στον οποίον ανοίγουν οι πύλες του ουρανού και αλυσοδένονται οι δαίμονες. Έχει μια νύχτα του Allah που ισούται με χίλιους μήνες, όποιος στερηθεί την ευλογία της είναι όντως χαμένος”. Το αφηγείται ο Νασαί κι ο Μπαϊχακι.

 أتاكم رمضان، شهر مبارك، فرض الله عز وجل عليكم صيامه، تفتح فيه أبواب السماء، وتغلق فيه أبوب الجحيم، وتغل فيه مردة الشياطين، لله فيه ليلة خير من ألف شهر، من حُرم خيرها فقد حُرم. (رواه النسائي والبيهقيصحيح الترغيب: 985).

Λέει ο Ιμάμ Ibn Rajab: “Αυτός ο προφητικός λόγος αποτελεί μια βάση για τα συγχαρητήρια μηνύματα ανάμεσα στους ανθρώπους για τον μήνα του Ramadan και πώς να μην συγχαρεί  ο πιστός τον αδελφό του που άνοιξαν διάπλατα οι πύλες του παραδείσου. Πώς να μην συγχαρεί   τον αμαρτωλό που έκλεισαν οι πύλες της κόλασης. Πώς να μην συγχαρεί τον  σώφρονα άνθρωπο για έναν χρόνο που αλυσοδένονται οι δαίμονες;.

يقول الإمام ابن رجب: “هذا الحديث أصل في تهنئة الناس بعضهم بعضا بشهر رمضان، كيف لا يُبشر المؤمن بفتح أبواب الجنان؟! كيف لا يُبشر المذنب بغلق أبواب النيران؟! كيف لا يُبشر العاقل بوقت تُغل فيه الشياطين؟!”.

Λέει ο Ιμάμ Nawawi,: ”Είναι επιθυμητό για κάποιον που χαίρει για άλλη μια φορά κάποιας εμφανούς χάρης του Allah, ή αν έχει προστατευτεί από κάποια καταστροφή, να υποκλίνεται στον Allah σε ένδειξη ευγνωμοσύνης ή να επαινεί τον Allah με αυτά που του αρμόζουν”.

يقول الإمام النووي في كتاب الأذكار: “اعلم أنه يستحب لمن تجددت له نعمة ظاهرة، أو اندفعت عنه نقمة ظاهرة أن يسجد شكرا لله تعالى، أو يثني بما هو أهله.

Να έχουμε ξεκάθαρη την πρόθεσή μας για ειλικρινή μετάνοια και εγκατάλειψη των αμαρτιών μας. Αυτός ο μήνας αποτελεί νέα αρχή και νέα σελίδα για καλές πράξεις. Αυτό απαιτεί ειλικρινή μετάνοια από όλα τα αμαρτήματα και την ειλικρινή πρόθεση για την μη επιστροφή σε αυτά. Γιατί αν κάποιος δεν μετανιώσει αυτόν τον μήνα, πότε θα το κάνει; Ας έχουμε ένα έτοιμο σχέδιο για την καλύτερη εκμετάλλευση του χρόνου μας σε αυτόν τον μήνα. Ας έχουμε ένα σχέδιο για τις λατρείες που πρόκειται να κάνουμε, για τις προσευχές, για την απαγγελία του Koran, και για την ξεκούραση μας.

Ας ξεκινήσουμε δυναμικά λίγες ημέρες πριν μπούμε στο Ramadan. Όποιος έχει δυναμικό ξεκίνημα, έχει και δυναμικό τέλος. Ας βασιστούμε ειλικρινά στον Allah. Είναι το καταφύγιο που αναζητάει ο κάθε πιστός και ο κάθε έχων ανάγκη.

Ας διαβάσουμε πώς οι πρώτοι μουσουλμάνοι δέχονταν αυτόν το μήνα και πώς φέρονταν κατά την διάρκειά του. Πόσες φορές ολοκλήρωσαν την απαγγελία του Koran, πόσες φορές έκαναν προσευχή τις νύχτες, πώς βοηθούσαν τους έχοντες ανάγκη και άλλες πράξεις τους.

Ας μάθουμε καλή διαχείριση του χρόνου. Μακριά από άσκοπο ξενύχτι, πολύ ύπνο, υπερκατανάλωση φαγητού, πολλή τηλεόραση κι άλλες παρόμοιες σπατάλες. Να προσέχουμε πώς ξοδεύουμε τον χρόνο και τις δυνάμεις μας.

Λέει ο Jabir, σύντροφος του Προφήτη: “Όταν νηστέψεις, τότε ας νηστέψει η ακοή σου, η όρασή σου, η γλώσσα σου από τα ψεύδη και τα απαγορευμένα, εγκατάλειψε την  κακοποίηση του γείτονά σου, να διατηρείς την ηρεμία και την αφοσίωση της νηστείας και μην αντιμετωπίζεις την ημέρα της νηστείας ως ίδια με τις άλλες ημέρες.”  

قال جابر بن عبد الله: “إذا صمت فليصم سمعك وبصرك ولسانك عن الكذب والمحارم، ودع أذى الجار، وليكن عليك وقار وسكينة يوم صومك، ولا تجعل يوم صومك ويوم فطرك سواء!”.

Ας προσπαθήσουμε να κερνάμε πιστούς νηστικούς όσες φορές μπορούμε αυτό τον μήνα, γιατί όταν προσφέρουμε κέρασμα σε κάποιον, έχουμε την ίδια αμοιβή από αυτόν, όπως μας ενημερώνει ο Προφήτης.

من فطر صائما كان له مثل أجره، غير أنه لا ينقص من أجر الصائم شيئا. (رواه مسلم).