Tuesday, April 23, 2024
Προσωπικότητες

Οι σύντροφοι του Προφήτη – Αμπντουλλαχ Ιμπν Σαλάμ -2

Ο Αμπντουλλαχ Μπιν Σαιλαμ πλησίασε το Ισλάμ με μια ψυχή διψασμένη για γνώση. Ήταν αφοσιωμένος με πάθος στο Κοράνι και περνούσε πολύ ώρα απαγγέλλοντας και μελετώντας τα όμορφα εδάφιά του

Τον κοίταξα προσεκτικά και πείστηκα πως το πρόσωπό του δεν ήταν ενός απατεώνα. Πήγα πιο κοντά του και έκανα τη δήλωση της πίστεως πως δεν υπάρχει θεός εκτός από τον Αλλάχ, και πως ο Μουχάμμαντ είναι ο Προφήτης του Αλλάχ.

Ο Προφήτης γύρισε και με ρώτησε: Πως σε λένε; Αλ Χουσειν Μπιν Σαλαμ, είπα.
Αντί για αυτό, τώρα είναι Αμπντουλλαχ Μπιν Σαλαμ, είπε (δίνοντάς μου καινούριο όνομα). Ναι, συμφώνησα. Αμπντουλλαχ Μπιν Σαιλαμ θα είναι. Μα τον Θεό που σε έστειλε με αυτήν την Αλήθεια, δεν επιθυμώ να έχω άλλο όνομα μετά από αυτή τη μέρα.

Γύρισα σπίτι και παρουσίασα το Ισλάμ στη γυναίκα μου, τα παιδιά μου και στο υπόλοιπο σπιτικό. `Ολοι αποδέχτηκαν το Ισλάμ, συμπεριλαμβανομένης της θείας μου Χάλιντα που τότε ήταν γριά γυναίκα. Ωστόσο, τους συμβούλεψα να κρύψουν την αποδοχή του Ισλάμ από τους Εβραίους μέχρι να τους δώσω την άδεια. Συμφώνησαν.

Πήγα πίσω στον Προφήτη, ειρήνη σε αυτόν και είπα: `Ω Προφήτη του Θεού! Οι δικοί μου είναι άνθρωποι (επιρρεπείς) στη λασπολογία και λάθη. Θέλω να προσκαλέσεις τους πιο σημαντικούς άντρες να σε συναντήσουν. (Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ωστόσο), να με κρατήσεις κρυμμένο από αυτούς σε ένα από τα δωμάτιά σου. Ρώτα τους για τη θέση μου ανάμεσά τους πριν μάθουν το ότι αποδέχτηκα το Ισλάμ. Έπειτα κάλεσέ τους στο Ισλάμ. Αν γνώριζαν ότι έχω γίνει Μουσουλμάνος θα με αποκήρυσσαν και θα με κατηγορούσαν για οτιδήποτε και θα με κακολογούσαν.`

Ο Προφήτης με κράτησε σε ένα από τα δωμάτιά του και κάλεσε τις πιο σημαντικές Εβραϊκές προσωπικότητες να τον επισκεφτούν. Παρουσίασε το Ισλάμ σε αυτούς και τους προέτρεψε να έχουν πίστη στο Θεό. ’ρχισαν να διαφωνούν μαζί του για την Αλήθεια. Όταν κατάλαβε πως δεν είχαν πρόθεση να ασπαστούν το Ισλάμ, τους έθεσε την εξής ερώτηση:

Ποια είναι η θέση του Αλ Χουσειν Μπιν Σαιλαμ ανάμεσά σας;
Είναι ο σαγιιντ (αρχηγός) μας και ο γιος του σαγιιντ μας. Είναι ο ραβίνος μας και ο λόγιός μας, ο γιος του ραβίνου και λόγιού μας.
Αν μαθαίνατε πως ασπάστηκε το Ισλάμ, θα το δεχόσασταν και εσείς; ρώτησε ο Προφήτης.

Προς Θεού! Δε θα δεχόταν το Ισλάμ. Ας τον προστατέψει ο Θεός από το να δεχτεί το Ισλάμ, είπαν τρομοκρατημένοι.
Σε αυτό το σημείο βγήκα έξω και ανακοίνωσα: Σύναξη των Εβραίων! Να γνωρίζετε για το Θεό και να δεχτείτε αυτό που έχει φέρει ο Μουχάμμαντ. Μα τον Θεό, γνωρίζετε σίγουρα πως είναι ο Απεσταλμένος του Θεού και μπορείτε να βρείτε προφητείες για αυτόν και αναφορά στο όνομά του και τα χαρακτηριστικά του στο Τορά σας. Εγώ από μέρους μου δηλώνω πως είναι ο Προφήτης του Θεού. Έχω πίστη σε αυτόν και πιστεύω πως είναι αληθινός. Τον γνωρίζω. `

Είσαι ένας ψεύτης, φώναξαν. Μα τον Θεό είσαι κακός και ανίδεος, ο γιος ενός κακού και ανίδεου ανθρώπου. Και συνέχισαν κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι που με κακοποίησαν λεκτικά με κάθε είδους τρόπο…

Ο Αμπντουλλαχ Μπιν Σαιλαμ πλησίασε το Ισλάμ με μια ψυχή διψασμένη για γνώση. Ήταν αφοσιωμένος με πάθος στο Κοράνι και περνούσε πολύ ώρα απαγγέλλοντας και μελετώντας τα όμορφα εδάφιά του. Ήταν βαθιά δεμένος με τον Προφήτη και βρισκόταν πάντα στη συντροφιά του.

Μεγάλο μέρος από το χρόνο του το περνούσε στο τζαμί σε λατρεία, σε απόκτηση γνώσης και διδασκαλία. Ήταν γνωστός για τον γλυκό, συγκινητικό και αποτελεσματικό τρόπο που δίδασκε στους κύκλους των Σαχάμπα που συχνά συγκεντρώνονταν στο τζαμί του Προφήτη.
Ο Αμπντουλλαχ Μπιν Σαιλαμ ήταν γνωστός ανάμεσα στους Σαχάμπα σαν ένας άνθρωπος από την αχλ αλ Τζάννα – τους ανθρώπους του Παραδείσου. Αυτό εξαιτίας της αποφασιστικότητάς του όσον αφορά τη συμβουλή του Προφήτη να κρατηθεί σταθερός στην πίστη του και στην απόλυτη υποταγή στο Θεό.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *