Friday, March 29, 2024
Προσωπικότητες

Οι σύντροφοι του Προφήτη – Αμπντουλλάχ Ιμπν Ούμαρ – μέρος1

Από νεαρή ηλικία, ο Αμπντουλλάχ ιμπν Ομαρ επέδειξε την επιθυμία του να συσχετίζεται με τον Προφήτη σε όλες τις αποστολές του

Στη Σαιχαν, στη μέση της απόστασης μεταξύ της Μεδίνα και Ούχουντ, ο στρατός των χιλίων δυνατών μουσουλμάνων που οδηγούνταν από τον Προφήτη, σταμάτησε. Ο ήλιος είχε αρχίσει να βυθίζεται στον ορίζοντα. Ο Προφήτης κατέβηκε από το άλογό του. Ήταν ντυμένος για μάχη.

Καθώς έδυε ο ήλιος, ο Μπιλάλ φώναξε το Αδάν και έπειτα προσευχήθηκαν. Ο Προφήτης έπειτα επέβλεψε τους στρατιώτες του άλλη μια φορά και τότε πρόσεξε ανάμεσά τους την παρουσία 8 αγοριών που παρά την ηλικία τους ήλπιζαν να πάρουν μέρος στη μάχη. Ανάμεσά τους ήταν ο Ουσάμα, γιος του Ζάιντ και ο Αμπντουλλάχ, γιος του Όμαρ. Και οι δύο ήταν δεκατριών χρονών. Ο Προφήτης τους πρόσταξε να γυρίσουν αμέσως πίσω. Δύο από τα αγόρια διαμαρτυρήθηκαν πως ήταν ικανοί μαχητές και τους επετράπη να πάνε με το στρατό στη μάχη του Ούχουντ ενώ οι άλλοι στάλθηκαν πίσω στις οικογένειές τους.

Από νεαρή ηλικία, ο Αμπντουλλάχ ιμπν Ομαρ επέδειξε την επιθυμία του να συσχετίζεται με τον Προφήτη σε όλες τις αποστολές του. Είχε αποδεχτεί το Ισλάμ πριν να φτάσει στην ηλικία των δέκα ετών και είχε κάνει Χίτζρα με τον πατέρα του και την αδερφή του Χάφσα, η οποία αργότερα θα γινόταν η σύζυγος του Προφήτη. Πριν το Ούχουντ είχε επιστραφεί πίσω από τη μάχη και δεν του επιτράπηκε να συμμετέχει εκείνος και ο Ουσάμα μέχρι να έχουν φτάσει την ηλικία των δεκαπέντε ετών.

Από την ώρα του χίτζρα μέχρι τον θάνατό του, παραπάνω από εβδομήντα χρόνια αργότερα, ο Αμπντουλλάχ Ιμπν Ομαρ ξεχώρισε στην υπηρεσία του Ισλάμ και θεωρούνταν μεταξύ των μουσουλμάνων σαν “ο καλός, ο γιος του καλού.” Ήταν γνωστός για τις γνώσεις του, την ταπεινότητά του, την γενναιοδωρία του, την αρετή του, την ειλικρίνειά του, την τιμιότητα και την επιμονή του στις πράξεις λατρείας.

Από τον σπουδαίο πατέρα του, τον Όμαρ, έμαθε πολλά και τόσο αυτός όσο και ο πατέρας του είχαν το πλεονέκτημα του να μάθουν από τον καλύτερο δάσκαλο όλων, τον Προφήτη Μουχάμμαντ.

Ο Αμπντουλλαχ παρατηρούσε στενά κάθε λόγο και πράξη του Προφήτη σε διάφορες περιστάσεις και έκανε πράξη ό’τι παρατηρούσε με αφοσίωση και πιστά. Για παράδειγμα, αν ο Αμπντουλλαχ έβλεπε τον Προφήτη να κάνει προσευχή σε ένα συγκεκριμένο μέρος, θα προσεύχονταν έπειτα στο ίδιο μέρος. Αν έβλεπε τον Προφήτη να κάνει μια δέηση ενώ στεκόταν, θα έκανε το ίδιο. Αν τον έβλεπε να κάνει επίκληση καθιστός, έκανε το ίδιο. Σε ένα ταξίδι, είδε τον Προφήτη να κατεβαίνει από την καμήλα του σε ένα συγκεκριμένο μέρος και να προσεύχεται δύο ρακαα και αν το έφερνε η περίσταση να περάσει από το ίδιο μέρος, σταματούσε στο ίδιο μέρος και έκανε δυο ρακαα. Σε ένα συγκεκριμένο μέρος στη Μέκκα, είχε παρατηρήσει την καμήλα του Προφήτη να κάνει δυο στροφές πριν να κατέβει ο Προφήτης και να κάνει 2 ρακαα. Κατά πάσα πιθανότητα ήταν τυχαίο αυτό που έκανε η καμήλα. Ωστόσο ο Αμπντουλλαχ κάθε φορά που τύχαινε να περάσει από εκείνο το μέρος έκανε δυο στροφές με την καμήλα του πριν να την κάνει να γονατίσει και να κατέβει. Και έπειτα προσευχόταν δύο ρακαα με τον ίδιο τρόπο που είχε δει τον Προφήτη να κάνει.

Η Αϊσα πρόσεξε αυτή την αφοσίωση του Αμπντουλλαχ στον Προφήτη και παρατήρησε:
“Δεν υπήρχε κανείς που να ακολούθησε τα βήματα του Προφήτη, ειρήνη και ευλογία σε αυτόν, στα μέρη όπου κατέβηκε όπως ο Ιμπν Ομαρ.”

Παρά τη στενή παρακολούθηση των πράξεων του Προφήτη , ο Αμπντουλλαχ ήταν πολύ προσεκτικός στο να αναφέρει τα λεγόμενα του Προφήτη. Ανέφερε χαντίθ μόνο αν ήταν εντελώς σίγουρος ότι θυμόνταν κάθε μια λέξη από αυτά. Ένας από τους σύγχρονούς του έλεγε:

“Ανάμεσα στους συντρόφους του Προφήτη, όσον αφορά την προσθήκη ή αφαίρεση από τα χαντιθ του Προφήτη κανείς δεν ήταν πιο προσεκτικός από τον Αμπντουλλαχ Ιμπν Ομαρ.”

Παρόμοια ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και διστακτικός στο να κάνει νομικές κρίσεις (φάτουα). Μια φορά πήγε κάποιος σε αυτόν ζητώντας του να κάνει μια κρίση σε ένα συγκεκριμένο θέμα και ο Αμπντουλλάχ Ιμπν Ομαρ απάντησε: “Δεν έχω γνώση σχετικά με αυτό που ζητάς.” Ο άνθρωπος έφυγε και ο Αμπντουλλαχ χτύπησε τα χέρια του με χαρά και είπε στον εαυτό του: “Ο γιος του Ομαρ ρωτήθηκε σχετικά με αυτό που δεν γνωρίζει και είπε: Δε γνωρίζω.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *