Friday, April 26, 2024
ΓεγονόταΙσλάμ

ΟΤΑΝ ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΤΑΝ – 2

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Ο ρόλος που έπαιξαν οι απλοί Μουσουλμάνοι σε αυτή τη θαυματουργή ανάκαμψη δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ολόκληρη η Ούμα οφείλει ένα χρέος ευγνωμοσύνης σε εκείνους τους άνδρες και τις γυναίκες που δεν ξέχασαν ποτέ την κεντρική θέση της πίστης στη ζωή τους ή τη σημασία του να τη μοιραστούν με άλλους. Ο Μπερέκ ή Μπαράκα Χαν εισήχθη στο Ισλάμ από δύο άγνωστους εμπόρους. Οι προσπάθειές τους οδήγησαν τελικά το Ισλάμ να φτάσει στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη.
Αν οι Τάρταροι θεωρούνται μέρος της παγκόσμιας αδελφότητας του Ισλάμ σήμερα, μπορεί κανείς να ευχαριστήσει τις προσπάθειες αφανών ηρώων όπως ο Τζαμάλ Αντ-Ντιν. Η τεράστια μογγολική αυτοκρατορία μοιράστηκε μεταξύ των διαφόρων απογόνων του Τζένκινς. Σε ορισμένα μέρη της αυτοκρατορίας, οι Μογγόλοι εξομοίωναν τους Μουσουλμάνους με τα ζώα, ενώ ο Χριστιανισμός ή ο Βουδισμός αναμενόταν να γίνει η επίσημη κρατική θρησκεία. Αλλά η ειλικρίνεια των απλών πιστών όπως ο Τζαμάλ ήταν το όπλο να ξεπεράσουν οποιοδήποτε εμπόδιο.
Ο Τζαμάλ ήταν Πέρσης που ταξίδευε μέσω του Μέσου Βασιλείου, ή Τσαγκατάι Χανάτο, το οποίο ήταν γνωστό για την εχθρότητά του προς τους Μουσουλμάνους. Με τη μικρή ομάδα ταξιδιωτών του, ταξίδεψε κατά λάθος μέσα από τα καταφύγια αποστολών του Μογγόλου πρίγκιπα Τουκλούκ. Ο Τζαμάλ συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον του Τουκλούκ. Στο θυμό του ο πρίγκιπας είπε στον Τζαμάλ ότι ένας σκύλος άξιζε περισσότερο από έναν Πέρση. Ο Τζαμάλ απάντησε: “Ναι. Αν δεν είχαμε την αληθινή πίστη, θα ήμασταν πράγματι χειρότεροι από τα σκυλιά”. Ο Τουκλούκ εντυπωσιάστηκε από την απάντηση. Ρώτησε τι εννοούσε ο Τζαμάλ με τον όρο “αληθινή πίστη”. Όταν ο Τζαμάλ εξήγησε το μήνυμα του Ισλάμ, ο Τουκλούκ πείστηκε. Ζήτησε από τον Τζαμάλ για κάποιο χρονικό διάστημα να ενώσει το διαλυμένο Μέσο Βασίλειο και τότε θα διακήρυττε την πίστη του.
Ο Τζαμάλ επέστρεψε στο σπίτι του και αργότερα αρρώστησε. Καθώς πέθαινε, έδωσε εντολή στον γιο του Ρασίντ να υπενθυμίσει στον πρίγκιπα την υπόσχεσή του όταν έγινε βασιλιάς. Όταν ο Τουκλούκ ανέβηκε στο θρόνο, ο Ρασίντ ξεκίνησε να τον συναντήσει. Ένας συνηθισμένος άνθρωπος είχε μικρή πρόσβαση σε δικαιώματα και μετά από πολλές προσπάθειες, ο Ρασίντ διακινδύνευσε τη ζωή του για να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο: φώναξε το Αντχάν (κάλεσμα) στο Φάτζρ κοντά στο βασιλικό συγκρότημα. Οδηγήθηκε ενώπιον του βασιλιά και εκεί ο Ρασίντ τον κάλεσε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Το ίδιο πρωί ο Τουκλούκ Τιμούρ Χαν, βασιλιάς του ενοποιημένου Μέσου Βασιλείου, έγινε μουσουλμάνος.
Ο θάνατος και η καταστροφή διαλύουν για άλλη μια φορά τη Βαγδάτη. Τα αθώα θύματα αυτής της αδικίας δεν πρέπει να ξεχαστούν. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε τα βήματα του Τελικού Προφήτη (ειρήνη και ευλογίες σε αυτόν), τα βήματα απλών πιστών όπως ο Τζαμάλ και ο Ρασίντ Αντ-Ντιν και να μοιραστούμε το Ισλάμ με κάθε άνθρωπο. Η ομορφιά των χαρακτήρων μας και η ειλικρινής συμπεριφορά μας πρέπει να είναι οι φάροι που προσελκύουν τους γύρω μας σε αυτό το θεϊκά προδιαγεγραμμένο σύστημα ζωής. Είναι αλήθεια ότι μόνο ο Αλλάχ καθοδηγεί. Είναι επίσης αλήθεια ότι ο Αλλάχ δεν αλλάζει την κατάσταση ενός λαού μέχρι να αλλάξει αυτό που είναι μέσα του. Το να κάνουμε κάτι λιγότερο θα ήταν σαν να ντροπιάζουμε εκείνους που πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μας.
Από τον Τζαουάντ Τζάφρι