Saturday, April 27, 2024
ΕρμηνείαΚοράνι

Ο προφήτης Μωυσής και το ελπιδοφόρο μήνυμα- μέρος 2

Ένα άλλο περιστατικό που κάνει εντύπωση στην ιστορία του Προφήτη Μωυσή είναι η προσπάθειά του να βοηθήσει δύο γυναίκες με τα πρόβατά τους (μετά που έφτασε στην περιοχή Μάντιαν). Παρά το ότι του είχε συμβεί, δεν απέκλεισε τον εαυτό του από τον υπόλοιπο κόσμο. Όταν είδε κάποιον που χρειάζονταν βοήθεια, την προσέφερε. Καμία αμαρτία δεν είναι αρκετά μεγάλη για να αποτρέψει κάποιον από το να κάνει το καλό.
Ο Προφήτης Μουχάμμαντ είπε: «Να φοβάστε τον Αλλάχ όπου κι αν είστε. Να κάνετε μια καλή πράξη μετά από μια κακή ώστε να σβήσετε την πρώτη και να συμπεριφέρεστε στους ανθρώπους καλοπροαίρετα.» (Τίρμιδι)
Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, όταν ο Αλλάχ χάρισε στον Μωυσή  την Προφητεία και του ανέθεσε να πάει στον Φαραώ και να απελευθερώσει το Λαό του Ισραήλ από τη δουλεία, ο Μωυσής εξέφρασε το δισταγμό του λόγω του παρελθόντος του και φοβούμενος τις κατηγορίες που θα μπορούσαν να απαγγελθούν εναντίον του. Ο Αλλάχ διαβεβαίωσε τον Μωυσή πως θα τον ενίσχυε και πως δε χρειαζόταν να φοβηθεί.
Όταν λοιπόν ο Μωυσής συνάντησε τον Φαραώ, εκείνος χρησιμοποίησε αυτή ακριβώς την αδυναμία του Μωυσή. Αλλά ο Προφήτης Μωυσής γενναία απάντησε πως ότι έκανε ήταν από άγνοια, και πως ο Αλλάχ τον καθοδήγησε.
Αυτή η στάση καταδεικνύει πως δεν είναι κακό να παραδεχόμαστε τις αδυναμίες και τα σφάλματά μας. Δε θα πρέπει να τα αφήνουμε να επέμβουν με τις επιδιώξεις μας ή να μας κυριεύσουν.
Κανένας δεν είναι τέλειος. Το Ισλάμ μας διδάσκει πως με την υποστήριξη του Αλλάχ, μπορεί κανείς να υπερβεί τα πάντα. Ως Μουσουλμάνοι, το σύνθημά μας είναι:
«Εσένα (Αλλάχ) μόνο λατρεύουμε και απο Σένα μόνο ζητάμε βοήθεια.»