Saturday, April 27, 2024
Γενικά άρθραΚοράνι

Ο προφήτης Μωυσής και το ελπιδοφόρο μήνυμα μετάνοιας

Ο Προφήτης Μωυσής αναφέρεται πολύ συχνά στο Κοράνι, σε σημείο που κάποιοι λόγιοι του Ισλάμ είπαν: «Είναι σχεδόν σαν να είναι το Κοράνι για τον Μωυσή.» Η ιστορία του Προφήτη Μωυσή από τη γέννησή του μέχρι την έξοδό του από την Αίγυπτο και μετά από αυτή χαρακτηρίζονταν από κινδύνους και ο Αλλάχ πολλές φορές τον έσωσε.
Μια τέτοια περίπτωση ήταν κατά τη διαφυγή του από την Αίγυπτο όποτε και έκανε μια πολύ ισχυρή επίκληση προς τον Αλλάχ:
 «…. Κύριέ μου, πραγματικά έχω ανάγκη από κάθε αγαθό που μου έχεις στείλει!»(Κοράνι, 28:24)
Τα λόγια αυτά καταδεικνύουν απελπισία και αντικατοπτρίζουν πόσο χαμένος αισθανόταν ο Προφήτης Μωυσής, τόσο που δεν μπορούσε να ζητήσει κάτι συγκεκριμένο και απλά ικέτευε τον Αλλάχ για οποιοδήποτε καλό θα μπορούσε να στείλει σε αυτόν.
Ο Μωυσής προσπαθώντας να σταματήσει έναν άνθρωπο της ανώτερης τάξης από το να επιτεθεί σε έναν από τη φυλή του Ισραήλ που ανήκε στην τάξη των δούλων, άθελά του τον σκότωσε. Η ποινή για μια τέτοια πράξη από κάποιον που ανήκε στους σκλάβους σίγουρα δε θα παρέμενε ατιμώρητη. Και έτσι ο Μωυσής κυνηγημένος, από την Αίγυπτο, φοβισμένος και μόνος του, ανέφερε αυτήν την επίκληση:
«Κύριέ μου είμαι άπορος χωρίς το καλό που μου δίνεις.»
Ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που μπορεί να κανείς να λάβει από αυτό το γεγονός είναι πως όσο μεγάλη αμαρτία και να διαπράξει κανείς, δεν είναι λόγος για να χάσει κανείς την επαφή του με τον Αλλάχ. Η ενοχή και η μετάνοια που αισθανόμαστε μετά από μια μεγάλη αμαρτία είναι από το έλεος του Αλλάχ, και είναι ανάγκη να το εξασφαλίσουμε αυτό με τον ζητάμε τη συγχώρεση του Αλλάχ και να ικετεύουμε να κατευθύνει τη Χάρη Του προς τα εμάς.
Ο Σατανάς φυσικά προσπαθεί να μας κάνει να σκεφτούμε διαφορετικά – πως δηλαδή έχουμε χάσει την επαφή μας με τον Αλλάχ και δεν υπάρχει τρόπος να επανορθώσουμε ή ότι έχουμε πέσει πολύ χαμηλά.
Ο Μωυσής σε αυτή την περίπτωση γεμάτος μετάνοια ζήτησε από τον Αλλάχ οτιδήποτε καλό μη γνωρίζοντας τι θα μπορούσε να ζητήσει σε αυτή την περίπτωση ή μη γνωρίζοντας τι ακριβώς θα τον ωφελούσε. Βασίστηκε και εμπιστεύτηκε τον Αλλάχ.
Αν λοιπόν φτάσεις σε κάποιο σημείο που είσαι πραγματικά απελπισμένος/η και δεν έχεις κάποια καθοδήγηση ή βοήθεια, τότε κάνε αυτή την επίκληση και βάσισε όλες τις ελπίδες σου στον Αλλάχ.