Tuesday, April 30, 2024
ΕνημέρωσηΚαθημερινότηταΚαθημερινότητα

Πίστη και εμπιστοσύνη στον Αλλάχ

 

Ο Αλλάχ φυλάει τους καλούς Του πιστούς σε κάθε περίπτωση και δεν τους εγκαταλείπει ποτέ, όσο είναι μαζί του. Αυτή η πίστη είναι πολύ σημαντική για μας, διότι μας δίνει μια ζωή γεμάτη σιγουριά και εμπιστοσύνη και μας προστατεύει από άγχος, ταλαιπωρίες και απελπισία.

Λέει ο Ύψιστος Αλλάχ σε ένα θεϊκό χαντίθ: «Είμαι εκεί που πιστεύει ο δούλος μου για μένα». Δηλαδή αν πιστεύει για Εμένα κάτι καλό, θα το βρει και αν πιστεύει για Εμένα κάτι άσχημο, θα το βρει.

Ο Προφήτης και οι σύντροφοί του είδαν μια γυναίκα να κάθεται να θηλάσει το παιδί της. Τότε ο Προφήτης ρώτησε τους συντρόφους του: «Βλέπετε πως αυτή η γυναίκα θα μπορούσε να πετάξει το παιδί της στη φωτιά;» Οι σύντροφοι απάντησαν: «Μα τω Αλλάχ δεν θα μπορούσε να το κάνει». Τότε ο Προφήτης τους απάντησε : «Μα τω Αλλάχ, ο Αλλάχ είναι πιο εύσπλαχνος προς τους δούλους του, από ό,τι είναι αυτή η γυναίκα προς το παιδί της».

Η καλή πίστη στον Αλλάχ πρέπει να μας συνοδέψει σε όλη τη ζωή μας.

Λέει ο Προφήτης που προσευχήθηκε και ευλόγησε ο Αλλάχ: «Ας μην πεθάνει κανείς σας παρά μόνο έχοντας καλή πίστη για τον Ύψιστο Αλλάχ»

Πού πρέπει να έχουμε καλή πίστη στον Αλλάχ;

  • Εκεί που βλέπουμε την μοιρασιά των αγαθών Του. Εκεί πρέπει να πιστεύουμε πως τέτοια μοιρασιά έγινε σύμφωνα με τη θέληση και τη σοφία Του και όχι τυχαία, ούτε άδικα. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως το να χαρίσει ο Αλλάχ κάτι σε κάποιον, αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως πως ο Αλλάχ τον αγαπάει, επίσης αν του στερήσει κάποια αγαθά, αυτό δεν σημαίνει πως τον μισεί. Παράλληλα όμως, η κοινωνία έχει την υποχρέωση να φροντίζει τους φτωχούς και να μην τους αφήσει να υποφέρουν μόνοι τους.

  • Όταν δίνεις κάτι από την περιουσία σου είναι προς ικανοποίηση του Αλλάχ. Εκεί πρέπει να είσαι σίγουρος ότι αυτά τα ποσά δεν πάνε χαμένα, αλλά μπορεί χάρη σ’ αυτά να κερδίσεις τον παράδεισο.

  • Όταν περάσεις κάποιες δυσκολίες. Εκεί πρέπει να είσαι σίγουρος ότι ο Αλλάχ ποτέ δεν εγκαταλείπει τους δούλους και τους αγαπητούς του.

Ο μουσουλμάνος πρέπει να πορεύεται με την ελπίδα του στον Αλλάχ, τον φόβο και την προσοχή. Ο Προφήτης που ευλόγησε ο Αλλάχ, μπήκε να επισκεφτεί έναν νεαρό που βρισκόταν στα τελευταία του. Τον ρώτησε: «Πώς είσαι;». Ο νεαρός απάντησε: «Ω Προφήτη του Αλλάχ, με βρίσκω να έχω ελπίδα στον Αλλάχ και να φοβάμαι τις αμαρτίες μου». Ο Προφήτης του απάντησε: «Αυτά τα δυο – η ελπίδα στον Αλλάχ και ο φόβος για τις αμαρτίες – δεν γίνεται να συνυπάρχουν στην καρδιά ενός δούλου του Αλλάχ, σε τέτοια κατάσταση – τον θάνατο- και να μην του δώσει ο Αλλάχ αυτά που ελπίζει και να μην τον προστατεύει από αυτά που φοβάται».

Η καλή πίστη θα πρέπει να συνοδεύεται από καλές πράξεις. Λέει ο λόγιος Χάσαν αλ Μπάσρι: «Κάποιοι άνθρωποι αρκέστηκαν να κάνουν ευχές, μέχρις ότου βγήκαν από τον κόσμο χωρίς να έχουν κάνει έστω μια καλή πράξη. Λέει κάποιος τους: «Εγώ έχω καλή πίστη στον Αλλάχ», αλλά είναι ψεύτης, γιατί αν είχε καλή πίστη, τότε θα είχε κάνει καλές πράξεις».

Οι καρποί αυτής της καλής πίστης είναι εμφανείς στην ζωή μας. Όποιος έχει όντως τέτοια καλή σχέση με τον Αλλάχ, ζει μακριά από άγχος και χρήση ηρεμιστικών, ζει μια ήρεμη ζωή παρόλο που μπορεί να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα.