Monday, May 6, 2024
ΔιδασκαλίαΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

Μείνε μακριά από ύποπτες πράξεις

 

Ο Μουσουλμάνος πρέπει να μένει πάντα μακριά από κάθε ύποπτο πράγμα. Επειδή τα ύποπτα πράγματα οδηγούν τους άλλους να σχηματίσουν αρνητική άποψη και να κάνουν επικριτικά σχόλια για εμάς. Λέει ο Προφήτης της Ειρήνης: «Όποιος αποφύγει τα ύποπτα πράγματα, αυτός έχει διατηρήσει αγνή την πίστη και την τιμή του». Με άλλα λόγια τις έχει διατηρήσει καθαρές από οτιδήποτε μπορεί να τις λερώσει.

Ένα περιστατικό από τον βίο του Προφήτη της Ειρήνης, Μουχάμμαντ, μας εξηγεί πως ο ίδιος ο Προφήτης φρόντιζε να είναι μακριά από ύποπτα συμβάντα. Ο Μπουχάρι αφηγείται στο έργο του τα εξής: «Καθώς ο Προφήτης βρισκόταν σε απομόνωση στο τζαμί, τις τελευταίες δέκα ημέρες του μήνα Ραμαντάν, τον επισκέφτηκε η γυναίκα του, η Σαφία. Η Σαφία έμεινε μαζί του για μια ώρα. Στην συνέχεια ήθελε να επιστρέψει στο σπίτι. Ο Προφήτης σηκώθηκε να την συνοδέψει. Όταν έφτασαν στην πόρτα του τζαμιού, περνούσαν δυο άνδρες από τους Ανσάρ (κάτοικοι της Μεδίνας). Οι δυο άνδρες χαιρέτησαν τον Προφήτη και έσπευσαν να αποχωρήσουν. Ο Προφήτης της Ειρήνης τους φώναξε λέγοντας: «Μην βιαστείτε. Είναι η Σαφία κόρη του Χουγάιε». Οι δυο άνδρες απάντησαν πως δεν σκέφτηκαν κάτι ύποπτο. Ο Προφήτης όμως τους ξεκαθάρισε πως «Ο Σατανάς έχει μεγάλη δύναμη να φέρει κακές ιδέες στον άνθρωπο, κι εγώ φοβήθηκα να σας εμπνεύσει κάποια κακή ιδέα».

Έτσι, ο Προφήτης δεν άφησε κανένα περιθώριο στις κακές σκέψεις, παρόλο που οι δύο άνδρες ήταν σωστοί πιστοί. Διότι το να πιστέψει κανείς σε προφήτη, έχοντας ο ίδιος βάλει στον νου του κακές σκέψεις, οδηγεί στην απιστία.

Το περιστατικό μας μαθαίνει πως ο πιστός πρέπει να φροντίζει να είναι πάντα καθαρός και μακριά από κάθε κακή  ή οποιαδήποτε αρνητική σκέψη που μπορεί να του επιφέρει προβλήματα.