Tuesday, March 19, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Πως νηστεύει η γλώσσα; Μέρος 2ο

Ο Ιμπν Μασουντ είπε: «Μα τον Αλλάχ, δεν υπάρχει τίποτα που να αξίζει περισσότερο από τον εκτεταμένο έλεγχο της γλώσσας.»

 

 

Οι ενάρετοι χρειάζονται λόγια, θυμούνται τις συνέπειες τους και τα αποτελέσματά τους και μένουν σιωπηλοί.

 

 

Πως γίνεται να νηστεύει κάποιος και να αφήνει ελεύθερη τη γλώσσα του; Πως μπορεί κανείς να νηστεύει και η γλώσσα του να παίζει μαζί του, να λόγια του να τον εξαπατούν και η λογική του να τον παραπλανάει; Πως μπορεί κανείς να νηστεύει και να ψεύδεται, να κουτσομπολεύει, να βρίζει , να κακοποιεί τους άλλους και να ξεχνάει την Ημέρα της Κρίσεως; Πως μπορεί κανείς να θεωρείται πως νηστεύει ένα δίνει ψεύτικη μαρτυρία και δε σταματάει να βλάπτει τους Μουσουλμάνους ;

 

 

Ο Προφήτης είπε: «Ο Μουσουλμάνος είναι εκείνος από του οποίου τη γλώσσα και τα χέρια είναι ασφαλείς οι άλλοι μουσουλμάνοι.»

 

 

Είναι το Ισλάμ τίποτα άλλο από πράξεις, πρακτική, μεθοδολογία, υποταγή, συμπεριφορά και εφαρμογή;

 

 

Αναφέρεται στο Κοράνι:

Ο Κύριός σας είναι που σας γνωρίζει πιο καλά. Αν θέλει, σας παραχωρεί την ευσπλαχνία ή αν θέλει σας παιδεύει και δεν σε έχουμε στείλει  σαν προστάτη πάνω τους. 17:54

 

 

Σίγουρα ο «ευγενής τρόπος» που ενθαρρύνεται εδώ είναι ο καλός λόγος που δεν βλάπτει κανένα άτομο ή ομάδα. Είναι ο λόγος που δεν παραβιάζει την τιμή ενός Μουσουλμάνου ή την αξιοπρέπεια ενός πιστού.

 

 

Ω! Εσείς που πιστεύετε! Αποφεύγετε όσο μπορείτε πολλές υποψίες. Γιατί το να υποψιάζεσαι κάποιον σε μερικές περιπτώσεις είναι αμαρτία. Και μην κατασκοπεύετε κι ούτε  να κακολογείτε – ο ένας τον άλλο – πίσω από την πλάτη του. Μήπως κανείς από σας αγαπά να φάει το κρέας του νεκρού αδερφού του;  Όχι αυτό θα σας προκαλούσε φρίκη …… (μίσος). Φοβηθείτε λοιπόν τον Αλλάχ, γιατί ο Αλλάχ δέχεται τη μετάνοια και είναι Επιεικής. 49:12

 

 

Πόσοι άνθρωποι χαλάσαν τη νηστεία τους όταν εξευτέλισαν τις γλώσσες τους, έκαναν κακή χρήση της λογικής τους και μπέρδεψαν τα ίδια τους τα λόγια; Ο λόγος της νηστείας δεν είναι η πείνα και η δίψα. Είναι, αντίθετα, η πειθαρχία και η ανύψωση.

 

 

Υπάρχουν στην πραγματικότητα περισσότερα από δέκα παραπτώματα που προέρχονται από τη γλώσσα αν αυτή δεν ελέγχεται σωστά. Ανάμεσά τους: το ψέμα, η κακολογία, συκοφαντία, η αισχρότητα, αδιαντροπιά, εσφαλμένες αποδείξεις, χλευασμός, αλληλοκατηγορίες και άλλα.  Ίσως μια λέξη που ξεστομίζεται από κάποιον χωρίς έλεγχο η συγκράτηση μπορεί να τον προσγειώσει με το πρόσωπό του στη φωτιά.

 

 

Η γλώσσα είναι ένα μέσο προς το καλό ή το κακό. Τι απόλαυση θα ήταν για αυτούς που θυμούνται τον Αλλάχ, να ζητάνε τη συγχώρεσή Του, να Τον επαινούν, να Τον δοξάζουν, να Του δίνουν ευχαριστίες με να μετανοούν με τις γλώσσες τους.

Και τι απογοήτευση θα ήταν για εκείνους που τη χρησιμοποιούν για να παραβιάσουν την τιμή, την ιερότητα και  να ρυπάνουν τις αξίες.

 

 

Ω, άνθρωποι που νηστεύετε υγράνετε τη γλώσσα σας με την ενθύμηση του Αλλάχ, και πειθαρχήστε την με την συνείδηση του Θεού και καθαρίστε την από ανυπακοή.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *