Tuesday, March 19, 2024
Αρθρα - Απόψεις

Σουννα της Γιορτής του Εϊντ

Το τέλος του Ραμαζανίου είναι πλέον γεγονός και η γιορτή του Εϊντ κοντά μας. Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις Σούννα πράξεις για την ημέρα του Εϊντ.

-Είναι μουσταχάμπ η απαγγελία του τακμπιρ κατά τη νύχτα του Εϊντ από τη δύση του ήλιου κατά την τελευταία νύχτα του Ραμαζανίου.

Το τακμπιρ είναι το εξής:

Αλλάχου Ακμπαρ, Αλλάχου Ακμπαρ,  λα ιλλάχα ίλα Αλλάχ, Αλλάχου Ακμπαρ, Αλλάχου Ακμπαρ,  ουα λιλλάχιλ χαμντ ( Ο Αλλάχ είναι ο Μέγιστος, ο Αλλάχ είναι ο Μέγιστος,  δεν υπάρχει θεός εκτός από τον Αλλάχ, ο Αλλάχ είναι ο Μέγιστος, ο Αλλάχ είναι ο Μέγιστος, και όλη η δόξα ανήκει στον Αλλάχ)

 

-Πριν την αναχώρηση για την προσευχή του Εϊντ είναι καλό να φαγωθεί μονός αριθμός χουρμάδων, γιατί αυτή ήταν και η πρακτική του Προφήτη.

-Φοράμε τα καλύτερά μας ρούχα. Αυτό κυρίως για τους άντρες, καθώς η ενδυμασία των γυναικών δεν θα πρέπει να είναι προκλητική. Επίσης το άρωμα και το make up δεν θα πρέπει να επιδεικνύονται σε εξωτερικούς χώρους.

-Μερικοί μελετητές του Ισλάμ θεωρούν μουσταχάμπ το μπάνιο τη μέρα του Εϊντ.

-Σχετικά με την προσευχή του Εϊντ υπάρχουν διαφορές μεταξύ των μελετητών όσων αφορά αν η προσευχή αυτή καθεαυτή είναι Σούννα η Φάρντ. Σύμφωνα με τον Σειχ Ιμπν Ταιμίγια, είναι υποχρεωτική για τον κάθε ένα εκτός από εκείνους που έχουν μια δικαιολογία.

-Για αυτούς που δεν κατέβαλλαν νωρίτερα το Ζακαατ αλ Φιτρ, τελευταία ευκαιρία είναι μέχρι πριν την προσευχή.

-Οι άνθρωποι θα πρέπει να χαιρετάν και να συγχαίρουν ο ένας τον άλλο για τη γιορτή του Εϊντ.

-Είναι Σούννα για αυτόν που πηγαίνει στην προσευχή του Εϊντ, να πάει από έναν δρόμο και να γυρίσει στο σπίτι του από κάποιον άλλο, ακολουθώντας το παράδειγμα του Προφήτη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *