Wednesday, May 1, 2024
ΔιδασκαλίαΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

Στην πορεία προς τον Αλλάχ να σαι πρώτος

Λέει ο ιμάμ Γαζάλι, ο γνωστός λόγιος του Ισλάμ, « Κοίταξε τα δωμάτια του Παραδείσου και πόσο διαφέρουν οι διαβαθμίσεις τους.  Γιατί την Ημέρα της Κρίσης θα φανούν οι διαφορές αυτές και οι διαφορετικές βαθμίδες και προνόμια που θα χαίρει ο καθένας. Οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς την τέλεση των τελετουργικών, των φανερών δηλαδή εκφάνσεων της υπακοής, αλλά και ως προς την εσωτερική διάστασή τους. Παρομοίως, η διαφορά στις αμοιβές που θα λάβουν, θα είναι μεγάλη. Οπότε αν ζητάς τα ανώτερα κλιμάκια, τότε να φροντίσεις να μη σε προλάβει κανείς στην υπακοή στον Αλλάχ, που σε διέταξε να ανταγωνίζεσαι και να είσαι πρώτος σε αυτό το πεδίο… »
Λέει ο Αλλάχ, « Και σπεύστε προς την συγχώρεση του Κυρίου σας και προς έναν Παράδεισο του οποίου το εύρος είναι ίσο με εκείνο των ουρανών και της γης» (Κοράνι, 57:21), καθώς και σε άλλο σημείο, « Και σ’ αυτό (τις απολαύεις του Παραδείσου), ας ανταγωνίζονται οι φιλόδοξοι».
Οι σύντροφοι του Προφήτη έδωσαν το καλύτερο παράδειγμα ως προς τον ανταγωνισμό μεταξύ τους για το ποιος θα είναι πρώτος στις καλές πράξεις. Λέει ο Ούμαρ μπιν Αλχαττάμπ, « Ο Προφήτης, ειρήνη σ’αυτόν, μας ενθάρρυνε να δίνουμε ελεημοσύνη και όταν κάποτε έτυχε να έχω λεφτά, σκέφτηκα, «Εάν πρόκειται ποτέ να προλάβω τον Αμπου Μπακρ, θα τον προλάβω σήμερα». Έτσι έφερα τη μισή μου περιουσία. Ο Προφήτης, ειρήνη σ’αυτόν, με ρώτησε, « Τι άφησες στους δικούς σου;». Του είπα, «Άλλα τόσα». Την ίδια ώρα, ο Αμπού Μπακρ έφερε όλη την περιουσία του. Ο Προφήτης τον ρώτησε, « Τι άφησες στους δικούς σου;» και εκείνος απάντησε, « Τον Αλλάχ και τον Προφήτη Του». Τότε ο Ούμαρ είπε: «Δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρω να σε ανταγωνιστώ…». (Αμπου Νταούντ)
Σε άλλη του ρήση, ο Προφήτης, ειρήνη σ’αυτόν, είπε, « Θα εισέλθουν στον Παράδεισο εβδομήντα χιλιάδες από το έθνος μου, τα πρόσωπα των οποίων θα λάμπουν σαν τη σελήνη». Τότε σηκώθηκε ο Ουκάσσα μπιν Μουχσαν, ένας από τους συντρόφους του Προφήτη, και είπε, « Ω Προφήτη του Αλλάχ, κάνε ικεσία να είμαι ένας από αυτούς». Ο Προφήτης είπε, « Ω Αλλάχ, κάνε τον έναν από αυτούς!» Στη συνέχεια σηκώθηκε κάποιος άλλος σύντροφος από τους Ανσάρ λέγοντας, « Ω Προφήτη του Αλλάχ, κάνε ικεσία και για μένα να είμαι από αυτούς». Μα Προφήτης απάντησε, « Σε πρόλαβε ο Ουκάσσα».
Έχει μεγάλη σημασία ο πιστός να καταλάβει την ουσία της ζωής αυτού του κόσμου και να πράξει αναλόγως, δηλαδή να εκμεταλλεύεται το χρόνο του ώστε να κάνει όσες περισότερες καλές πράξεις μπορεί, και προπαντός, να μνημονεύει τον Αλλάχ.
Ο Αλλάχ μας λέει στο Κοράνι, « Μα αυτή η εγκόσμια ζωή δεν είναι παρά ματαιότητες και διασκέδαση. Και η Αιώνια Κατοικία, αυτή είναι όντως η πραγματική ζωή, εάν μόνο το γνώριζαν». (Κοράνι, 29:64)