Thursday, April 18, 2024
Βίντεο

Τα Βραχιόλια του Πέρση Βασιλιά

 

Κατά τη ζωή του Προφήτη, τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα στη Μέκκα λόγω της καταδίωξης των μουσουλμάνων απο τους Κουράϊς. Ο Προφήτης και ο φίλος του ο Αμπου Μπακρ έφυγαν απο την πόλη της Μέκκα.

Το επόμενο πρωι όταν συνειδητοποίησαν οι Κουράϊς πως ο Προφήτης είχε φύγει απο τη Μέκκα, έστειλαν ανθρώπους για να τους κυνηγήσουν. Και συγκεκριμένα μίσθωσαν έναν άνθρωπο που ήταν γνωστός ως ο καλύτερος ιχνηλάτης. Το όνομά του ήταν Σουράκα Ιμπν Μάλικ. Έθεσαν επίσης σαν ανταμοιβή για αυτόν που θα έπιανε τον Προφήτη και τον Αμπου Μπακρ (νεκρούς ή ζωντανούς) ως 100 καμήλες. Αυτό αποτελούσε τεράστια ανταμοιβή. Ο ίδιος ο Προφήτης δεν είχε ούτε μια καμήλα πριν την μετανάστευση στη Μεδίνα.

Ο Σουράκα Ιμπν Μαλικ διηγήθηκε ο ίδιος την ιστορία αφου ασπάστηκε το Ισλάμ. Είπε πως ενώ κηνυγούσε τον Προφήτη και τον Αμπου Μπακρ και τους είδε στον ορίζοντα, το άλογο του σωριάστηκε στο έδαφος και τον πέταξε κάτω. Αυτό ήταν κάτι που δεν το είχε ξανακάνει ποτέ.

Σηκώθηκε και πάλι συνέχισε την καταδίωξη ωστόσο μόλις πλησίασε τον Προφήτη και τους συντρόφους του, το ίδιο πράγμα έγινε για δεύτερη φορά. Το αγνόησε και για τρίτη φορά προσπάθησε να τους προσεγγίσει μέχρι που έφτασε σε σχετικά κοντινή απόσταση. Απο εκεί μπορούσε να τους μιλήσει και να τους απευθύνει το λόγο. Ωστόσο το άλογό του πιο βίαια τον πέταξε κάτω και τότε κατάλαβε πως υπήρχε μια δύναμη πέρα απο αυτόν. Κατάλαβε πως ο Προφήτης ήταν ένας άνθρωπος που δε μπορούσε να φτάσει.

Ανέφερε κατά τη διήγησή του πως τότε κατάλαβε πως το ζήτημα αυτού του ανθρώπου (του Προφήτη) θα εξαπλωνόταν(δηλαδή το Ισλάμ). Έτσι φώναξε στον Προφήτη πως δε θα τους έβλαπτε και ζήτησε άδεια να τους προσεγγίσει.

O Σουράκα Ιμπν Μαλικ τότε ζήτησε προστασία γραπτώς. Ένα λεπτό ήταν έτοιμος να τους πιάσει και να τους σκοτώσει και το επόμενο τους ζητούσε προστασία για όταν το Ισλάμ θα εξαπλωνόταν. Έτσι ο Αμπνταλλαχ Ιμπν Αρκατ έγραψε σε έναν πάπυρο εγγύηση για την ασφάλειά του Σουράκα.

Όταν ο Σουράκα γύρισε να φύγει ο Προφήτης του απεύθυνε το λόγο για πρώτη φορά και του είπε: «Ω Σουράκα! Πως θα είσαι τη μέρα που θα φορέσεις τα βραχιόλια του Χοσρόη (Πέρση Βασιλιά);»

Ο Σουράκα ρώτησε: «Του Χοσρόη;; Του Πέρση Βασιλιά.»

Ο Πέρσης Βασιλιάς ήταν γνωστός για τα κοσμήματα και τα ακριβά βραχιόλια που φορούσε.

Ο Σουράκα σκεφτόταν πως ο Προφήτης ήταν μόνος του, κρυβόταν απο τους Κουράϊς, όλοι τον έψαχναν για να τον σκοτώσουν, και δεν είχε προστασία. Θεώρησε επομένως απίθανο πως μια μέρα θα του έδιναν τα βραχιόλια ενός απο τους ισχυρότερους βασιλιάδες.

Πολλά χρόνια αργότερα(σχεδόν 10 χρόνια), πολλές απο τις φυλές γύρω απο την Μέκκα κατακτήθηκαν και ανάμεσα σε αυτές και η φυλή του Σουράκα. Ο Σουράκα έδειξε τον πάπυρο – εγγύηση που είχε λάβει απο τον Προφήτη και έλαβε προστασία. Έπειτα ασπάστηκε το Ισλάμ και ήταν ένας απο τους συντρόφους του Προφήτη.

 

Ο Προφήτης απεβίωσε και μετά τον Προφήτη έλαβε το χαλιφάτο ο Αμπου Μπακρ, και μετά τον Αμπου Μπακρ ο Ομαρ. Ο Ομαρ Ιμπν αλ Χατταμπ μπόρεσε να κατακτήσει την Περσική Αυτοκρατορία. Και ανάμεσα στα λάφυρα που πήραν οι Μουσουλμάνοι ήταν και ένα κουτί με τα βραχιόλια του Χοσρόη. Έτσι εκείνη την ημέρα ο Σουράκα φόρεσε τα βραχιόλια του Χοσρόη.

Ο Αλλάχ πήρε τα βραχιόλια αυτά απο τον Χοσρόη και τα έδωσε στο Σουράκα, έναν βεδουίνο απο την φυλή Μπάνου Μουντλιτζ.

Αυτή ήταν η εκπλήρωση της προφητείας του Προφήτη.