Friday, April 19, 2024
Γεγονότα

                Τι είναι αυτό που σε ανέβασε σ΄ αυτό το βαθμό ;

 

Αφηγείται ο ιμάμης Αχμάντ στο βιβλίο του «Αφηγείται ο Άνας γιος του Μάλικ: «ενώ καθόμασταν με τον Προφήτη, ειρήνη σ’αυτόν, μας είπε : «Τώρα θα εμφανιστεί σε σας ένας άνδρας από τους ανθρώπους του Παραδείσου». Υστερα απο λίγο εμφανίστηκε ένας άνδρας από τους Ανσάρ (κατοίκους της Μεδίνας) με τα γένια του να στάζουν νερό από το ουουντού του (τελετουργικό πλύσιμο πριν την προσευχή) και κρατώντας τα παπούτσια του στο αριστερό του χέρι.

Την άλλη μέρα ο Προφήτης, ειρήνη σ’αυτόν, είπε τα ίδια και ύστερα από λίγο  ο ίδιος άνδρας εμφανίστηκε, στην ίδια κατάσταση που βρισκόταν και την προηγούμενη μέρα. Την τρίτη μέρα ο Προφήτης είπε πάλι τα ίδια και πάλι εμφανίζεται ο ίδιος άνδρας στην ίδια ακριβώς κατάσταση. Όταν ο Προφήτης αποχώρησε από την παρέα, ο Αμπντουλλάχ, γιος του Αμρ γιου του Αλ Ας, ακολούθησε τον άνδρα και τον ρώτησε: «Τσακώθηκα με τον πατέρα μου και ορκίστηκα να μη μπω στο σπίτι του για τρεις μέρες. Θα μπορούσες να με φιλοξενήσεις μέχρι να περάσουν αυτές οι μέρες ;». Ο άνδρας απάντησε θετικά.

Συνεχίζει ο Άνας : «ο Αμπντουλλάχ έμεινε στο σπίτι εκείνου του άνδρα τρεις μέρες, δεν τον είδε όμως να κάνει καμιά νυχτερινή προσευχή (που αποτελεί ένδειξη ευλάβειας και αφοσίωσης). Κάθε φορά όμως που ξυπνούσε και άλλαζε πλευρό στο κρεβάτι του, μνημόνευε τον Αλλάχ και έλεγε «Αλλάχ Ακμπάρ» μέχρι να σηκωθεί για την πρωινή προσευχή. Συνεχίζει ο Αμπντουλλάχ: «Δεν τον άκουσα ποτέ να μιλάει παρά μόνο με καλά λόγια».

Όταν πέρασαν οι τρεις μέρες και παραλίγο να περιφρονήσω τις πράξεις του, λέει ο Αμπντουλλάχ, του είπα: «Ω δούλε του Αλλάχ, καμία παρεξήγηση δεν υπήρξε μεταξύ εμένα και του πατέρα μου, αλλά άκουσα τον Προφήτη, ειρήνη σ’αυτόν, να επαναλαμβάνει τρεις μέρες συνεχόμενα «τώρα θα εμφανιστεί σε σας ένας άνδρας από τους ανθρώπους του Παράδεισου». Και τις τρεις φορές εμφανίστηκες εσύ. Γι’αυτό ήθελα να με φιλοξενήσεις, ώστε να δω τις πράξεις σου και να μάθω από σένα για να κάνω αυτά που κάνεις. Αλλά δεν σε είδα να κάνεις πολλά. Τι είναι τότε αυτό που σε ανέβασε στο βαθμό που είπε ο Προφήτης, ειρήνη σ’αυτόν;»

Ο άνδρας του είπε: «Δεν είναι τίποτα άλλο, μόνο αυτά που είδες. Αλλά εγώ δεν κρατάω στην καρδιά μου καμία πλάνη για κανένα Μουσουλμάνο. Και δεν νιώθω κανένα φθόνο για τα αγαθά που ο Αλλάχ έχει χαρίσει στους άλλους.»

Ο Αμπντουλλάχ τότε σχολίασε: «Αυτό είναι λοιπόν που σε ανέβασε έτσι. Και είναι αυτό που δεν μπορούμε εμείς.»