Friday, April 19, 2024
ΔιδασκαλίαΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

Το πάνω χέρι είναι καλύτερο απο το κάτω χέρι

Ο Αμπου Χουραιρα ανέφερε πως ο Προφήτης είπε:

Το πάνω χέρι είναι καλύτερο  απο το κάτω χέρι (δηλ. το χέρι που ξοδεύει είναι καλύτερο απο το χέρι που λαμβάνει) και άρχισε (την ελεημοσύνη) απο αυτούς που είναι κάτω απο την προστασία σου. Και η καλύτερη ελεημοσύνη είναι αυτή που δίνεται απο το πλεόνασμα. Και αυτός που ζητάει απο τον Αλλάχ να τον βοηθήσει να απέχει απο το παράνομο και απαγορευμένο, ο  Αλλάχ θα εκπληρώσει την επιθυμία του. Και αυτός που αποζητά την αυτεπάρκεια θα γίνει αυτεπαρκής απο τον Αλλάχ. (Μπουχάρι)

Εξήγηση: Το παραπάνω χαντιθ αναφέρεται στο «πάνω χέρι» σαν αυτούς που μπορούν άνετα να αυτοσυντηρηθούν και να φροντίσουν αυτούς που βασίζονται σε αυτούς για τη φροντίδα τους καθώς και συγγενείς που έχουν ανάγκη. Είναι για παράδειγμα υποχρεωτικό για έναν μουσουλμάνο να φροντίσει τους γονείς του όταν αυτοί μεγαλώσουν και είναι μεγάλοι σε ηλικία. Επίσης ένας μουσουλμάνος είναι υποχρεωμένος να συντηρεί τα παιδά και τη σύζυγό του.  Ο ελεήμων λοιπόν είναι καλύτερος απο αυτόν που ζητιανεύει. Αν όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο δίναν ελεημοσύνη, η φτώχεια θα μπορούσε να εξαληφθεί. Η ελεημοσύνη σβήνει τις αμαρτίες όπως το νερό σβήνει τη φωτιά.

Όταν ο Αμπντουραχμάν Ιμπν Αουφ μετανάστευσε απο τη Μέκκα στη Μεδίνα, δεν είχε καθόλου περιουσία μαζί του. Ο Σααντ ιμπν Ραμπι αλ Ανσαρι όντας πλούσιος, του είπε: «Θα σου δώσω τη μισή μου περιουσία και θα σε βοηθήσω να παντρευτείς.» Ο Αμπντουραχμάν του είπε: «Είθε ο Αλλάχ να σε ευλογήσει στην οικογένεια σου και την περιουσία σου – δείξε μου μόνο την αγορά.»Πηγαίνοντας στην αγορά, άρχισε το εμπόριο και κατάφερε να κερδίσει τα προς το ζην μόνος του και χωρίς την υποστήριξη ή βοήθεια κανενός. Και μάλιστα ήταν γενναιόδωρος προς τους φτωχούς.