Monday, April 29, 2024
ΙσλάμΠροσωπικότητες

Αμπντουλλάχ μπιν Αμρ μπιν Αλ Ας, ο αφοσιωμένος ασκητής

Ο πατέρας του ήταν υπόδειγμα στην ευφυΐα και την οξυδέρκεια, αυτός ήταν μεγάλος πιστός μέχρι και ασκητής.

Ασπάστηκε το Ισλάμ πριν τον πατέρα του και από τότε η ζωή του άλλαξε άρδην.

Μάθαινε ό,τι κορανικά εδάφια παραδίδονταν στον Προφήτη, τα μελετούσε και τα αποστήθιζε.

Δεν τα μάθαινε μόνο και μόνο για αποστήθιση, αλλά και ως σύστημα και τρόπο ζωής.

Ήταν ο ασκητής που λάτρευε τον Αλλάχ με πολλή αφοσίωση και ο μαχητής που αμυνόταν το Ισλάμ σε κάθε μέτωπο.

Όταν επέστρεφε από τους αγώνες, αφιερωνόταν και πάλι στην λατρεία του, στην απαγγελία του Κορανίου, στη νηστεία, στη μελέτη και στην μνημόνευση του Δημιουργού.

Ο Προφήτης έμαθε για την μονοτονη ζωή του Αμπντουλλάχ που αποτελείται από ατέλειωτες λατρείες, κατανύξεις και νηστείες.

Τον κάλεσε και τον ενθάρρυνε για μετριοπάθεια ακόμα στην λατρεία. Του είπε:

Ενημερώθηκα ότι νηστεύεις κάθε μέρα και δεν τρως

Προσεύχεσαι κάθε νύχτα χωρίς να κοιμηθείς…

Σου φτάνει να νηστεύεις τρεις μέρες κάθε μήνα

Αντέχω παραπάνω. Είπε ο Αμπντουλλάχ.

Τότε σου φτάνει να νηστεύεις δυο μέρες από κάθε βδομάδα.

Μα αντέχω πιο πολύ. Είπε πάλι ο Αμπντουλλάχ.

Τότε τι λες για την καλύτερη νηστεία, την νηστεία του Δαβίδ, που νήστευε μια ημέρα και έτρωγε την άλλη.

Και τον ξαναρωτά ο Προφήτης:

Έμαθα επίσης ότι απαγγέλεις το Κοράνι ολόκληρο μέσα σε μια νύχτα.

Και φοβάμαι πως αν προχωρήσεις στην ηλικία, δεν θα το αντέχεις αυτό.

Οπότε να το απαγγέλεις μια φορά το μήνα

Ή κάθε 10 ημέρες μια φορά.

Ή κάθε τρεις ημέρες μια φορά το πιο πολύ…

Στην συνέχεια του είπε:

Εγώ νηστεύω αλλά και τρώω.

Προσεύχομαι αλλά και κοιμάμαι.

Και παντρεύομαι με τις γυναίκες…

Όποιος δεν επιθυμεί την παράδοση μου, δεν μου ανήκει.

Όντως ο Αμπντουλλάχ μπιν Αμρ έζησε πολλά χρόνια και καθώς προχωρούσε στην ηλικία του και έχανε τις δυνάμεις του, θυμόταν τις συμβουλές του Προφήτη και έλεγε: μακάρι να είχα δεχτεί την άδεια του Προφήτη.

Ο πατέρας του μιλούσε στον Προφήτη για την υπερβολική του αφοσίωση στην λατρεία. Ο Προφήτης του έβαλε το χέρι στο χέρι του πατέρα του και του είπε: κάνε ό,τι σου διέταξα και δείξε υπακοή στον πατέρα σου.

Ο Αμπντουλλάχ, χάρη στην ευλάβεια του, ήταν ιδιαίτερα υπάκουος στους γονείς του. Αυτή η διαταγή του Προφήτη όμως είχε ιδιαίτερο αποτύπωμα στην ψυχή του.

Τα χρόνια κύλησαν και ο Μουάουια, κυβερνήτης της Συρίας, αρνείται να αναγνωρίσει τον χαλίφη Άλι, ο οποίος τον αποκηρύσσει. Σε λίγο η διαφορά μετατρέπεται σε σύγκρουση ή μάλλον συγκρούσεις.

Στη μάχη Σιφφίν (έτος 37 μετά την Εγίρα), ο Αμρ, πατέρας του Αμπντουλλάχ πήρε το μέρος του Μουάουια. Ο Αμρ ήθελε να βγει κι ο γιος του μαζί του επειδή ήξερε τι σεβασμό τρέφουν οι Μουσουλμάνοι σε αυτόν. Ο Αμρ γέμιζε με πολύ κουράγιο χάρη στην παρουσία του γιου του δίπλα του σε κάθε επεισόδιο, επειδή ήξερε πόσο θαρραλέος ήταν σε προηγούμενες μάχες. Ο Αμπντουλλάχ όμως δεν ήθελε με τίποτα να βγει σε τέτοια μάχη επειδή οι δύο πλευρές ήταν Μουσουλμάνοι. Ο Αμρ του υπενθύμισε εκείνη την διαταγή του Προφήτη για υπακοή στους γονείς του.

Ο Αμπντουλλάχ βγήκε τελικά με πρόθεση να μην συμμετάσχει στη μάχη και είναι άγνωστο αν τελικά συμμετείχε στις αρχές της μάχης ή όχι. Σε λίγο όμως θα πάρει μια θέση ενάντια στον Μουάουια λόγω κάποιου συμβάντος που έλαβε χώρα τότε.

Ο Αμμάρ μπιν Γιάσιρ, γνωστός ακόλουθος του Προφήτη και ιδιαίτερα αγαπητός του ήταν εναντίον του Μουάουια και σκοτώθηκε σε εκείνη τη μάχη από τους μαχητές του. Αυτό που άλλαξε τα πράγματα ήταν μια παλαιά μαρτυρία του Προφήτη στον Αμμάρ, όπου του είπε: « τον σκοτώνει η άδικη πλευρά».

Οι περισσότεροι ακόλουθοι του Προφήτη άκουσαν εκείνη τη μαρτυρία και την θυμόνταν ακόμα. Ένας από αυτούς ήταν ο Αμπντουλλάχ ο οποίος άρχισε να διαδίδει στους μαχητές του Μουάουια εκείνη τη προφητική μαρτυρία, γεγονός που τους έβαλε σκέψεις για κατά πόσο ήταν άδικη εκείνη η μάχη.

Ο Αμρ και ο Μουάουια όμως διέδιδαν πως αυτοί που σκότωσαν τον Αμμάρ ήταν αυτοί που τον έβγαλαν μαζί τους σε αυτήν την μάχη.

Ο Αμπντουλλάχ επέστρεψε στην απλή ζωή του, στην προσευχή και στη νηστεία. Οι  μνήμες της Σιφφίν όμως τον βασάνιζαν συνεχώς. Έτσι έκλαιγε με κάθε μνήμη λέγοντας: «μα τι σχέση είχα εγώ με τη Σιφφίν; Τι πήγα και πολέμησα τους Μουσουλμάνους;

Μια μέρα επισκέφτηκε τον Χουσαϊν μπιν Άλι, γιο του χαλίφη Άλι. Μίλησαν για τα περασμένα. Ο Αμπντουλλάχ του εξήγησε πως η έξοδος του στη Σιφφίν ήταν παρά τη θέληση του. Οι δυο άνδρες ξεκαθάρισαν τις θέσεις τους και αυτά που βάραιναν τις καρδιές τους.

Στα 72 του χρόνια ο Αμπντουλλάχ ανταποκρίθηκε στην θέληση του Αλλάχ με μια αγνή καρδιά που δεν φέρνει κακία σε κανέναν άνθρωπο.