Monday, April 29, 2024
ΓεγονόταΓυναίκαΙσλάμΚαθημερινότητα

Γυναίκες στην Εγίρα

 
Οι μουσουλμάνες γυναίκες συνειδητοποίησαν την σημασία του ρόλου τους από τα πρώτα χρόνια της ισλαμικής αποστολής. Τα πρώτα γεγονότα στα οποία φαίνεται η συμμετοχή τους ήταν η Εγίρα, είτε στην Αβησσυνία πρωτίστως, είτε στη Μεδίνα αργότερα. 
Πέντε χρόνια μετά το ξεκίνημα του ισλαμικού μηνύματος, ο Προφήτης ζήτησε από τους συντρόφους του να κινηθούν στην Αβησσυνία για λόγους ασφαλείας. Τότε κατέφυγε προς εκείνη την χώρα η πρώτη ομάδα Μουσουλμάνων αποτελούμενη από 12 άνδρες και 4 γυναίκες. 
Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Ουθμάν μπιν Αφφάν, ο μεταέπειτα τρίτος χαλίφης του Προφήτη. Μαζί του ήταν η γυναίκα του, η Ρουκάγια, κόρη του Προφήτη. Ο Προφήτης τους περιγράφει ως «πρώτο οίκο που μεταναστεύει προς ικανοποίηση του Αλλάχ μετά τον Αβραάμ και τον Λωτ, ειρήνη σ, αυτούς». 
Η Ρουκάγια ασπάστηκε το Ισλάμ όταν ήταν 7 ετών και πέθανε σε ηλικία 22 ετών. Μετανάστευσε μαζί με τον άνδρα της στη Αβησσυνία και στη συνέχεια στη Μεδίνα. Η Ρουκάγια και οι αδελφές της έδωσαν και όρκο πίστης στον Προφήτη μαζί με τις άλλες γυναίκες. 
Δεύτερη γυναίκα σ αυτό το ταξίδι ήταν η Ουμ Σάλαμα. Ήταν από τους πρώτους Μουσουλμάνους. Έφυγε με τον άνδρα της προς την Αβησσυνία. Μετά το θάνατό του, την παντρεύτηκε ο Προφήτης. Έχει αφηγηθεί αρκετές ρήσεις του Προφήτη. 
Το ταξίδι της προς τη Μεδίνα δεν ήταν καθόλου απλό. Στην διαδρομή, ενώ βρισκόταν μαζί με τον άνδρα και το παιδί της, τους πρόλαβαν άνδρες της φυλής της και την πήραν μαζί τους με το ζόρι. Αυτό εξόργισε την φυλή του άνδρα της και πήγαν να της πάρουν το παιδί της, με αποτέλεσμα να του βγάλουν τον ώμο. Έτσι η Ουμ Σάλαμα έχασε το παιδί της και έμεινε σε καθεστώς ομηρίας από την φυλής της για ένα χρόνο περίπου. Η Ουμ Σάλαμα έβγαινε κάθε απόγευμα στις παρυφές του μέρους όπου την κρατούσαν αιχμάλωτη και για πολλές ώρες έκλαιγε μόνη της μέχρι το βράδυ. 
Μια μέρα την βλέπει ένας ξάδελφός της και την λυπάται. Απευθυνόμενος στην φυλή της, λέει: «Μα δεν λυπάστε λίγο αυτήν τη καημένη; Την χωρίσατε από τον άνδρα και το παιδί της». 
Τότε η φυλή της, της είπε: «Αν θέλεις, πήγαινε στον άνδρα σου». Η φυλή του άνδρα της, της έδωσε πίσω το παιδί της. Στην συνέχεια, ανέβηκε στην καμήλα της, έβαλε το μωρό στην αγκαλιά της και κατευθύνθηκε στην Μεδίνα όπου ήταν ο άνδρας της. Θα πραγματοποιήσει αυτό το δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι μόνη της. 
Τρίτη γυναίκα ήταν η Σουχαϊλα μπιντ Σουχαϊλ. Έφυγε στην Αβησσυνία με τον άνδρα της Αμπου Χουδαϊφα.  Ήταν κι αυτή από τους πρώτους που ασπάστηκαν το Ισλάμ. Έδωσε και όρκο στήριξης στον Προφήτη μαζί με άλλες γυναίκες. 
Τέταρτη γυναίκα ήταν η Λαϊλα μπιντ αλ Χάκιμ. Ήταν από τις γυναίκες που μετανάστευσαν και στην Αβησσυνία και στη Μεδίνα. Υπήρξε επίσης αφηγήτρια των ρήσεων του Προφήτη. 
Σε αυτό το σημείο υπάρχει μια περίφημη ιστορία με τον Ούμαρ ιμπν αλ Χαττάμπ, προτού ασπαστεί το Ισλάμ κι αυτός. Όταν την είδε ο Ούμαρ να φεύγει από την Μέκκα την ρώτησε για τον λόγο που φεύγουν. Του απάντησε: «Φεύγουμε επειδή μας βασανίσατε και μας περιορίσατε. Για αυτό φεύγουμε ώστε ο Αλλάχ να μας βρει κάποια διέξοδο». Ο Ούμαρ έδειξε λύπη για αυτό το γεγονός. Όταν η Λαϊλα διηγήθηκε αυτά στον άνδρα της, αυτός σχολίασε με τα εξής: «Νομίζεις πως θα ασπαστεί το Ισλάμ; Μα τω Αλλάχ δεν πρόκειται ο Ούμαρ να ασπαστεί το Ισλάμ έως ότου ο γάιδαρός του να ασπαστεί το Ισλάμ». 
Ο άνδρας της χρησιμοποίησε αυτή την φράση επειδή ο Ούμαρ τότε είχε εχθρική στάση απέναντι στους Μουσουλμάνους και τους κυνηγούσε πολύ σκληρά.   
Η Λαϊλα ήταν όμως πολύ σοφή και έξυπνη. Ο Ούμαρ σε λίγες μέρες θα πάει στον Προφήτη και θα ασπαστεί εκεί το Ισλάμ. Ο άλλοτε σκληρός διώκτης, έκτοτε θα γίνει ένας από τους ήρωες της ιστορίας του Ισλάμ.