Saturday, April 20, 2024
ΙσλάμΠολιτισμός

Ειντ αλ Αντχα: Εξήγηση της Ισλαμικής Θυσίας

Κάθε χρόνο κατά την ολοκλήρωση του προσκυνήματος του Χατζ, οι Μουσουλμάνοι θυσιάζουν ένα ζωό κατά τον εορτασμό του Ειντ αλ Αντχα.
Το Κουρμπάνι, που επίσης αναφέρεται και σαν Ούντχια στα αραβικά, σημαίνει θυσία και είναι μια σημαντική ιεροτελεστία στην Ισλαμική θρησκεία. Είναι μια παράδοση γεμάτη με συμβολισμούς και υποχρεωτική για κάθε πιστό που έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει.
Για τους Μουσουλμάνους η πρακτική αυτή αντιπροσωπεύει μια απόλυτη δέσμευση στον Θεό και επίσης είναι μια ευκαιρία για φιλανθρωπία, καθώς ένα σημαντικό κομμάτι από το κρέας των θυσιασμένων ζώων προορίζεται για διανομή στους φτωχούς.
Γιατί οι Μουσουλμάνοι θυσιάζουν τα ζώα;
Η θυσία των ζώων, συμπεριλαμβανομένων των προβάτων, κατσικιών, και αγελάδων, κατα τη γιορτή του Ειντ αλ Αντχα τιμά μια ιστορία που αναφέρεται στο Κοράνι, κατά την οποία ο Προφήτης Αβρααμ έλαβε εντολή απο το Θεό να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ.
Για τους Μουσουλμάνους, η εντολή ήταν μια απόλυτη δοκιμασία πίσης και υπακοής στο Θεό, η οποία έληξε με τον αρχάγγελο Γαβριήλ να αντικαθιστά τον Ισμαήλ με ένα κριάρι την τελευταία στιγμή.
Η ιστορία τιμάται απο τους Μουσουλμάνους στην μορφή του Κουρμπανι, το οποίο είναι υποχρεωτικό για κάθε Μουσουλμάνο που έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει.
Οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν πως είναι μια «Σουννα» πρατική, που σημαίνει πως ξεκίνησε για πρώτη φορά απο τον ίδιο τον Προφήτη Μουχάμμαντ.
Στο Ισλάμ, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την πρακτική της θυσίας των ζώων,διασφαλίζοντας ότι γίνονται με έναν ηθικό και ελεγχόμενο τρόπο.
Οι κανόνες καλύπτουν τα είδη των ζώων, την ποιότητα της ζωής του, και τον τρόπο θανάτωσής του, διασφαλίζοντας πως δεν υποφέρει για μεγάλο χρονικό διάστημα και πως γίνεται σύμφωνα με τους επιτρεπτούς (χαλάλ) κανονισμούς.
Σύμφωνα με τις περισσότερες Ισλαμικές σχολές, το Κουρμπάνι είναι υποχρεωτικό, ενώ για άλλους συνιστάται ανεπιφύλακτα χωρίς να είναι υποχρεωτικό. Ανεξάρτητα απο αυτό, για όλους τους Μουσουλμάνους, η πράξη φέρνει μαζί της μεγάλη πνευματική σημασία και θεωρείται ευλογία.
Τι σημαίνει η λέξη Κουρμπάνι;
Η λέξη Κουρμπάνι προέρχεται απο την Αραβική λέξη «Κουρμπάν», η οποία έχει τις ρίζες της στην λέξη «κουρμπ» που σημαίνει εγγύτητα. Οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν λοιπόν ότι η πράξη της θυσίας είναι κάτι που τους βοηθάει να πλησιάσουν το Θεό και ενδυναμώνει την πίστη τους.
Η δέσμευση του Προφήτη Αβρααμ στο έργο του αντιπροσωπεύει την ιδέα της απόλυτης υποταγής στο θέλημα του Θεού: ένα θέμα που επαναλαμβάνεται σε όλο το Κοράνι.
Στην Ισλαμική παράδοση, η πράξη της υποταγής δεν αφορά απλά την τήρηση ενός κανόνα αλλά και την ανάθεση της μοίρας ενός ατόμου στο Θεό.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές της λέξης Κουρμπάν που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης και της λέξης «ούντχια», που κυριολεκτικά μεταφράζεται σε «θυσία».
Όλοι οι Μουσουλμάνοι που υποχρεούνται να να πληρώσουν το ζακάτ ( κυριολεκτικά «κάθαρση»)επίσης πρέπει να πληρώσουν το Κουρμπάν. Ωστόσο, κάποιοι λόγιοι επιτρέπουν σε ένα άτομο στο νοικοκυριό να κάνει την πληρωμή για λογαριασμό των άλλων μελών της οικογένειας.