Thursday, April 25, 2024
ΙσλάμΚαθημερινότητα

Ζούμε τις πιο άγιες μέρες της χρονιάς


Από την περασμένη Πέμπτη (30 Ιουνίου) μπήκαμε στις δέκα πρώτες ημέρες του 12ου σεληνιακού μήνα Δουλ Χίτζα. Οι δέκα αυτές ημέρες είναι για τους Μουσουλμάνους οι καλύτερες ημέρες της χρονιάς και η καλύτερη ευκαιρία για να κάνουν καλές πράξεις.  
Γιατί είναι οι πιο άγιες μέρες της χρονιάς;  
Επειδή ο Αλλάχ έχει ορκιστεί στο Κοράνι σε αυτές τις ημέρες: «Μα τις δέκα νύχτες». (Κοράνι. 89.2.) Οι λόγιοι του Ισλάμ ομομφωνούν ότι οι δέκα αυτές ημέρες που αναφέρονται εδώ είναι οι δέκα πρώτες ημέρες του μήνα Δουλ Χίτζα.  
Το Κοράνι τις αναφέρει επίσης ως τις γνωστές ημέρες: « … και προκειμένου να μνημονεύουν το όνομα του Αλλάχ σε γνωστές ημέρες». (Κοράνι.22.28)  
Ο Προφήτης, ειρήνη σ’αυτόν, μαρτύρησε για την μεγάλη αξία αυτών των ημερών. Είπε σχετικά: « Δεν υπάρχουν ημέρες πιο άξιες για τον Αλλάχ, ούτε ημέρες όπου οι καλές πράξεις είναι πιο αγαπημένες σε Αυτόν, από τούτες τις ημέρες. Οπότε να μνημονεύετε άφθονα τον Αλλάχ με:  
Λα ιλάχα ιλα Αλλάχ (δεν υπάρχει θεός εκτός από τον Αλλάχ), 
Αλλάχ Άκμπαρ (ο Αλλάχ είναι ο μεγαλύτερος) και  
αλ Χάμντου λιλλάχ (η δόξα – ο έπαινος – ανήκει στον Αλλάχ).  
Είναι οι ημέρες που έχουν ανάμεσά τους την ημέρα του Άραφα (φέτος είναι η επόμενη Παρασκευή 8 Ιουλίου). Αυτή είναι η ημέρα κατά την οποία ο Αλλάχ συγχωρεί πολλούς ανθρώπους και τους σώζει από την κόλαση.  
Έχουν επίσης την ημέρα της θυσίας = γιορτής (φέτος είναι το επόμενο Σάββατο 9 Ιουλίου), που είναι η καλύτερη μέρα της χρονιάς.  
Ο Ιμπν Χάζαρ εξηγεί για ποιο λόγο αυτές οι ημέρες είναι αξιέπαινες: « Ο λόγος που αυτές οι ημέρες έχουν τέτοια διάκριση είναι επειδή σ’ αυτές έχουν συγκεντρωθεί οι μεγάλες λατρείες και τελετές του Ισλάμ, όπως η προσευχή, η νηστεία, η φιλανθρωπία, και το προσκύνημα, γεγονός  που δεν λαμβάνει χώρα σε άλλες εποχές».  
Ποιες πράξεις θεωρείται καλό να κάνει κανείς αυτές τις ημέρες ;  
Ειλικρινής μετάνοια προς τον Αλλάχ. Λέει το Κοράνι: «… και να μετανιώνετε στον Αλλάχ Ω πιστοί προκειμένου να πετύχετε». (Κοράνι. 24. 31.).  
Να έχουμε ειλικρινή πρόθεση πως θα εκμεταλλευτούμε αυτές τις ημέρες με τον καλύτερο τρόπο. Γιατί ο Αλλάχ βοηθάει και καθοδηγεί τους ειλικρινείς. Λέει το Κοράνι: « …και όσοι μόχθησαν και αγωνίστηκαν υπέρ του Αλλάχ, θα τους καθοδηγήσομε στους δρόμους μας». (Κοράνι. 29. 69).  
Απομακρυνόμαστε από τις αμαρτίες: είναι αυτονόητο για τον πιστό ότι απομακρύνεται από τις αμαρτίες στις απλές ημέρες, πόσο μάλλον σε τέτοιες άγιες ημέρες. Άλλωστε οι αμαρτίες που πράττονται τέτοιες ημέρες έχουν διπλή τιμωρία επειδή παραβιάζουν την ιερότητα αυτών των ημερών.  
Προσκύνημα: αν έχουμε τη δυνατότητα. Λέει ο Προφήτης, ειρήνη σ’αυτόν: « Το αυθεντικό προσκύνημα δεν έχει αμοιβή παρά μόνο τον παράδεισο». Αυθεντικό προσκύνημα είναι αυτό που εκτελείται όπως μας καθοδήγησε ο Προφήτης, με υπομονή και αφοσίωση, χωρίς καυγάδες ή λογομαχίες με τους άλλους.  
Νηστεία: είναι από τις καλύτερες πράξεις που κάνει κανείς. Λέει ο Αλλάχ: «Οι πράξεις του γιού του Αδάμ (του ανθρώπου) ανήκουν σε αυτόν, εκτός από τη νηστεία που ανήκει σε μένα κι εγώ ανταμείβω για αυτήν ». (ομόφωνα αυθεντικό).  
Ο Προφήτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη νηστεία της ημέρας του Άραφα (φέτος είναι η επόμενη Παρασκευή 8 Ιουλίου). Λέει σχετικά: « Η νηστεία της ημέρας του Άραφα, έχω την ελπίδα στον Αλλάχ ότι διαγράφει τις αμαρτίες μιας περασμένης και μιας επόμενης χρονιάς». «το αφηγείται ο ιμάμης Μούσλιμ».  
Προσευχή: είναι από τις μεγαλύτερες λατρείες του Ισλάμ. Έτσι πρέπει να εκτελείται στην ώρα της και ομαδικά, όσο γίνεται.  
Φιλανθρωπία: το Ισλάμ ενθαρρύνει τους πιστούς του να κάνουν φιλανθρωπία ώστε να εξαγνίσουν τις ψυχές τους από τις αμαρτίες και τη φιλαργυρία. Λέει ο Προφήτης σχετικά: «Ποτέ μια φιλανθρωπία δεν έχει μειώσει μια περιουσία» (το αφηγείται ο ιμάμης Μούσλιμ).