Thursday, April 25, 2024
ΓεγονόταΙσλάμ

ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΤΗΣ ΦΑΛΑΙΝΑΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΓΙΟΥΝΟΥΣ – μέρος 2

Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να μας διδάξει η ιστορία του Γιουνούς. Πρώτα απ’ όλα, διαβάζοντας μόνοι σας το ευγενές Κοράνι, θα το βρείτε στα ακόλουθα εδάφια: 4:163, 6:86, 10:98, 21:87, 37:139-148 και 68:48-50. Συλλογιστείτε το νόημα των λέξεων και ακούστε τι σας λένε. Η ιστορία του Γιουνούς είναι διαχρονική. Είναι για όλο τον κόσμο και είναι για τον καθένα μας.
    Η Νινευή, για παράδειγμα, η μεγάλη πόλη και πρωτεύουσα μιας μεγάλης αυτοκρατορίας, δεν υπάρχει καν πια. Οι μελετητές λένε ότι βρίσκεται στο Ιράκ στην άλλη πλευρά του ποταμού από την πόλη της Μοσούλης, αλλά οι ναοί και τα μνημεία της έχουν εξαφανιστεί. Όλη η κοσμική δύναμη θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Ακόμα και οι σημερινές υπερδυνάμεις, που συμπεριφέρονται σαν να είναι ο Αλλάχ, και πιστεύουν ότι όλοι πρέπει να τις υπακούσουν, μια μέρα θα μαραθούν και θα εξασθενίσουν και, όπως όλες οι μεγάλες αυτοκρατορίες πριν από αυτές, θα πάψουν να υπάρχουν. Θυμηθείτε, ο Αλλάχ έχει τον έλεγχο, όχι αυτή η χώρα ή αυτή. Ο Αλλάχ θα αποφασίσει την πορεία των γεγονότων.
   Ένα άλλο μάθημα από την ιστορία του Προφήτη Γιουνούς (ειρήνη σε αυτόν) είναι ότι ποτέ δεν γνωρίζουμε την επίδραση που θα έχουν οι πράξεις μας στους άλλους. Εμείς, όπως ο Γιουνούς, καλούμαστε να πούμε στους άλλους για το Ισλάμ, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να μην μας γίνουν ποτέ γνωστά. Μια λέξη που λέμε σε ένα άτομο μπορεί να το αγγίξει βαθιά και όμως μπορεί να μην δούμε ποτέ το αποτέλεσμα αυτής της λέξης. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Ποτέ δεν ξέρουμε τι αποτέλεσμα θα έχει το ντουά μας.
   Αυτό που δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε, όμως, είναι να πιστεύουμε ότι έχουμε τον έλεγχο ή ότι εμείς είμαστε αυτοί που καλούμε τους άλλους στο Ισλάμ. Ο Αλλάχ έχει τον έλεγχο και Αυτός, μόνο, καλεί τους άλλους στον εαυτό Του. Δεν πρέπει να υποτιμούμε ή να θυμώνουμε όταν οι προσπάθειές μας φαίνεται να αποτυγχάνουν. Οι Μουσουλμάνοι εμπιστεύονται τον Αλλάχ. Στον δικό Του καιρό και με τον δικό Του τρόπο, θα αντιμετωπίσει εκείνους που κάνουν κακό, όπως θα ανταμείψει τους δίκαιους:
“Καμία ψυχή δεν ξέρει ποια παρηγοριά κρατιέται κρυμμένη γι’ αυτούς, ως ανταμοιβή για τις πράξεις τους.”(Ας Σαζντά 32:17)
   Ο Αλλάχ χρησιμοποιεί τα πάντα για να επεξεργαστεί το σχέδιό Του. Στην ιστορία του Προφήτη Γιουνούς (ειρήνη σε αυτόν), δεν χρησιμοποιεί μόνο τον Γιουνούς, αλλά χρησιμοποιεί τους ναυτικούς και τη φάλαινα και το φυτό, για να κάνει το θέλημά Του. Έτσι δεν πρέπει ποτέ να τολμούμε να γνωρίζουμε το θέλημα του Αλλάχ, ούτε να λαμβάνουμε αποφάσεις για λογαριασμό Του.
   Τέλος, αν έχετε νιώσει ποτέ σαν να βρίσκεστε στην κοιλιά της φάλαινας, περιτριγυρισμένοι από σκοτάδι και χωρίς διέξοδο, κάντε αυτό που έκανε ο Προφήτης Γιουνούς. (Έκλαιγε μέσα στο σκοτάδι) (Αλ Ανμπίγια 21:87) και παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός από τον Αλλάχ και ότι μόνο ο Αλλάχ μπορεί να σας σώσει.
   Ποτέ μην τα παρατάτε. Εμπιστευθείτε τον Αλλάχ. Μπορεί να χρησιμοποιήσει εμάς και όλες τις καταστάσεις για να κάνει σπουδαία πράγματα πέρα από την πιο τρελή φαντασία μας. Με τη θέληση του Αλλάχ είμαστε μουσουλμάνοι. Ακριβώς όπως (ο Κύριός του τον διάλεξε και τον έκανε δίκαιο) (Αλ-Κάλαμ 68:50) έτσι και εμείς, όπως ο Προφήτης Γιουνούς, μπορούμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του Παντοδύναμου Αλλάχ και να κάνουμε τη διαφορά στον κόσμο μας.
Από τον Ιντρίς Τεβφίκ