Thursday, March 28, 2024
ΙσλάμΠολιτισμός

Σχολή Τίλα Κάρι: ένα κόσμημα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής

                          Σχολή Τίλα Κάρι: ένα κόσμημα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής

Η Σαμαρκάνδη: πόλη του σημερινού Ουζμπεκιστάν, με εξέχουσα σημασία κατα την περίοδο των Αβασίδων και Σαμανίδων η οποία κατά την εποχή του Τουρκο-Μογγόλου κατακτητή Τεϊμουρλάνκ (1336-1405) έγινε η πρωτεύουσα του κράτους του. Η ιδιαίτερη αυτή πόλη ήταν κέντρο πολιτιστικό, εμπορικό και επιστημονικό  με πολλές σχολές, κάστρα, αγορές και νοσοκομεία.
Μια από τις πιο σημαντικές σχολές της Σαμαρκάνδης ήταν η σχολή ισλαμικών σπουδών «Τίλα Κάρι», που κτίστηκε στα μέσα του 17ου αι.(1646-1660). Από την σχολή πέρασαν επί αιώνες, εκατοντάδες σπουδαστές και δάσκαλοι. Στη συνέχεια κατέστη πανεπιστήμιο για όλη την Κεντρική Ασία.
Στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της σχολής βρίσκονται οι κοιτώνες των σπουδαστών, ενώ στο νότιο τμήμα βρίσκεται το τζαμί με τρούλο και μαρμάρινο μιχράμπ.
Από την ίδρυση της σχολής μέχρι σήμερα, πολλά σημαντικά γεγονότα έλαβαν μέρος στη Σαμαρκάνδη… Στις αυλές της Τίλα Κάρι, πραγματοποιήθηκαν λαϊκές συναντήσεις αλλά και πολιτικές και στρατιωτικές δίκες. Κατά την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης η σχολή παραμελήθηκε παντελώς και τέθηκε σε αχρησία. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε μουσείο. Τέλος αναστηλώθηκε το 1885, ύστερα από σειρά σεισμών οι οποίοι έπληξαν την περιοχή.
Το 2001 η σχολή καταχωρήθηκε στη λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και είναι ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της πόλης.
Πηγή:
https://www.facebook.com/profile.php?id=1611567851