Tuesday, April 23, 2024
Γενικά άρθραΚοράνι

Τι συμβαίνει στο Ντουά μου (επίκληση προς τον Αλλάχ);

 
 
 Τι συμβαίνει στο Ντουά μου; Αυτή η ερώτηση μας απασχολεί αρκετές φορές, ιδίως όταν κάνουμε επίκληση στον Αλλάχ και δεν έχουμε την απάντηση που ποθούμε; Που οφείλεται αυτό;
 
Ο Αλλάχ, ο Πολυεύσπλαχνος, είναι πάντα Έτοιμος για να μας ακούσει και να πραγματοποιήσει τα αιτήματά μας. Ωστόσο, είμαστε αντάξιοι της Χάρης Του; Έχουμε περικυκλώσει τον εαυτό μας και τις ζωές μας με δραστηριότητες που μας απωθούν από τον Αλλάχ και την Χάρη Του; Η απάντηση είναι ναι για τους περισσότερους από εμάς.
 
Οι λόγοι μπορεί να είναι:
 
Χαράμ (μη νόμιμο) εισόδημα:
 
Ο Προφήτης του Αλλάχ ανέφερε έναν άνθρωπο, που έχοντας ταξιδέψει μακριά, είναι ατημέλητος και σκονισμένος, και που απλώνει τα χέρια του προς τον ουρανό λέγοντας, «Ω Κύριε! Ω Κύριε!», ενώ το φαγητό του είναι χαράμ, και το ποτό του είναι χαράμ, και η ενδυμασία του είναι χαράμ, και έχει τραφεί με χαράμ. Οπότε πως μπορεί η ικεσία του να απαντηθεί; (Μουσλιμ)
Αν κάθε δεκάρα που κερδίζουμε προέρχεται από μη νόμιμες πηγές ή βασίζεται σε τόκους, πως μπορούμε να περιμένουμε από τον Αλλάχ να δεχτεί το ντουά μας; Ο Αλλάχ απαγόρευσε για εμάς τους τόκους, και παρ’ολα αυτά τους καταναλώνουμε σαν μην υπάρχει κάτι το κακό σε αυτό. Ο Αλλάχ αναφέρει πως Αυτός και ο Αγγελιοφόρος Του θα είναι σε πόλεμο με αυτούς που ασχολούνται με τους τόκους  κατά την Ημέρα της Κρίσεως (Σουρατ Αλ Μπακαρα. 2: 287-279). Ωστόσο, ακόμα και αυτή η δήλωση δεν αποτρέπει πολλούς απο εμάς.
πόσο λυπηρή είναι η κατάστασή μας που δε μπορούμε να παρατήσουμε κάτι τόσο μικρό για τη Χάρη του Αλλάχ, αλλά περιμένουμε από τον Αλλάχ να συγχωρήσει κάθε αμαρτία που διαπράττουμε και να απαντήσει στο ντουά μας.
Απροσεξία και αφηρημάδα στο ντουά
Μάτια κλειστά, χέρια υψωμένα, χείλη σε κίνηση, λέξεις που βγαίνουν από το στόμα μας βιαστικά, ωστόσο το μυαλό και η καρδιά μας βρίσκονται σε ένα διαφορετικό κόσμο. Οι σκέψεις μας και λέξεις στη γλώσσα μας δε συμπίπτουν. Αν αυτό είναι το επίπεδο σοβαρότητας που χρησιμοποιούμε για να ζητήσουμε από τον Αλλάχ να εκπληρώσει τις επιθυμίες μας, δεν είναι απορίας άξιο το ανεπιτυχές αποτέλεσμα!
 Ζινά (Μοιχεία)
Μερικοί από εμάς ζητάμε από τον Αλλάχ να δεχτεί το ντουά μας ενώ διαπράττουμε τις πιο ειδεχθής πράξεις. Αμαρτίες που προσέχουμε πολύ να τις κάνουμε κρυφά. Ωστόσο, ξεχνάμε ότι ο Κύριός μας μας παρακολουθεί. Τόσο αυστηρή είναι η αποτροπή από τη μοιχεία, που ο Αλλάχ μας προστάζει να μην την πλησιάσουμε καν, πόσο μάλλον να πέσουμε σε αυτήν (Σουρα αλ Ισρά, 17:32).
Και όταν ο/η μοιχός/ή  έχει διαπράξει αυτή την επαίσχυντη πράξη, στρέφεται προς τον Αλλάχ με αυτό το σωρό των κακών πράξεων ζητώντας τη χάρη Του. Δεν αισθάνεται ντροπή πριν να στρέψει το πρόσωπό του και να αντικρύσει τον Αλλάχ;
Όλες οι αμαρτωλές πράξεις
Το κουτσομπολιό, το ψέμα, η εξαπάτηση, η πρόκληση στεναχώριας στους άλλους και ούτω καθεξής είναι ενέργειες που απαγορεύονται από τον Αλλάχ. Αλλά περιμένουμε από τον Αλλάχ να απαντήσει στις προσευχές μας ενώ εμείς συνεχίζουμε να Τον παρακούμε.
Τι θράσος έχουμε να στεκόμαστε μπροστά στον Κύριό μας και να του ζητάμε για τα χαρίσματά Του όταν κάνουμε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που μας έχει προστάξει να κάνουμε.
 Αλλά υπάρχει ελπίδα!!!
Υπάρχει και μια άλλη πλευρά στο ερώτημα που θέσαμε στην αρχή. Όσοι είναι υπάκουοι στον Αλλάχ, ειλικρινείς στις πράξεις τους, απέχουν από τις αμαρτίες φοβούμενοι την τιμωρία του Αλλάχ, και κάνουν το καλό αναζητώντας την ευχαρίστηση του Κυρίου τους, να μην απελπίζονται αν δεν απαντηθεί το ντουά τους.
Η μήπως λογαριάζετε να μπείτε στον Παράδεισο, χωρίς να δοθούν οι δοκιμασίες που απ’αυτές πέρασαν οι πριν από σας; Αντιμετώπισαν υποφέροντας τα πάνδεινα και τη πτώχεια και κλονίστηκε η ψυχή τους, αφού ακόμη κι ο Απόστολος κι οι πιστοί που ήταν μαζί του είπαν: «Πότε (θα φτάσει) η βοήθεια του Αλλάχ;» Κι όμως στα αλήθεια ο θρίαμβος του Αλλάχ πλησιάζει. (Σουρα αλ Μπακαρα, 2: 214)
Αυτό είναι απλώς μια δοκιμή. Και κανείς δε θα ήθελε να αποτύχει σε αυτό το τέστ, καθώς οι ανταμοιβές είναι μεγάλες. Αν ο ίδιος ο Αγγελιοφόρος του Αλλάχ, ο ίδιος που ο Αλλάχ είχε παρηγορήσει στο Κοράνι(Σουρα Ασ-Σαρχ, 94:1-8), δοκιμάστηκε, τότε που βρισκόμαστε εμείς ως απλοί μουσουλμάνοι;
Μην τα παρατάς γιατί ο Κύριός μας είναι μαζί μας. Αφήστε τα δάκρυα της ειλικρίνειας να κυλήσουν. Κάνε ντουά με απόλυτη εμπιστοσύνη στον Αλλάχ. Να ξέρεις ότι δε θα σε απογοητεύσει ποτέ.
Ο Προφήτης Μουχάμμαντ είπε: «Όταν ο Αλλάχ αγαπά έναν δούλο (Του), τον δοκιμάζει.» (Τιρμιδι)
Επίσης σε ένα χαντίθ Κουντσι, ο Αλλάχ είπε στον Γαβριήλ να καθυστερήσει την απάντηση στο ντουά ενός δούλου Του επειδή άρεσε στον Αλλάχ να ακούει τη φωνή του. (Ταμπρανι)
Οι επικλήσεις μας δεν πάνε χαμένες. Οι λόγιοι του Ισλάμ έχουν επισημάνει ότι όταν οι μουσουλμάνοι κάνουν ντουά, αυτό ακούγεται και γίνεται αποδεκτό. Αλλά αυτή η αποδοχή μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Είτε ο Αλλάχ θα ανταποκριθεί και θα εκπληρώσει την επιθυμία του ατόμου που έκανε τη ντουά ή θα αποτρέψει κάποιο κακό από αυτόν λόγω της ντουά ή θα του κάνει εύκολο να πετύχει κάτι καλό εξαιτίας της ή θα φυλάξει αυτό το αίτημα για το δούλο Του μέχρι την Ημέρα της Κρίσεως όταν θα το έχει περισσότερο ανάγκη.
Ο λόγιος Ιμπν Ρατζαμπ είπε:
 Στον Αλλάχ αρέσει οι δούλοι Του να ζητούν οτιδήποτε τους αφορά, όπως φαγητό, ποτό, ρουχισμό, καθώς και συγχώρεση και καθοδήγηση.
Σε ένα χαντίθ ο Θαμπιτ Αλ Μπουνάνι διηγήθηκε πως ο Προφήτης του Αλλάχ είπε: Ας ζητήσει κάποιος από τον Κύριό Του για κάθε ανάγκη του, μέχρι να Του ζητήσει αλάτι, και για το λουρί από το σανδάλι του όταν αυτό κοπεί.» (Ατ Τιρμιδι, Βιβλιο 48, Χαντιθ 244, Χασαν Χαντιθ)
Μερικοί από τους συντρόφους του Προφήτη ζητούσαν από τον Αλλάχ στις προσευχές τους τα πάντα, ακόμα και αλάτι για τη ζύμη τους και φαγητό για τα πρόβατά τους.
Ο Προφήτης Μουχάμμαντ είπε:
«Πράγματι αν ο δούλος Του σηκώσει τα χέρια του σε Αυτόν (σε επίκληση), ντρέπεται να του τα επιστρέψει άδεια.» (Αμπου Νταουντ, Τιρμιδι)
 Όσον αφορά αυτούς από εσάς που έχουν πνιγεί στην λάμψη της εγκόσμιας ζωής και έχουν απομακρυνθεί πολύ από τις εντολές του Αλλάχ, μετανοήστε στον Ελεήμονα και ζητήστε τη Συγχώρεσή Του.
Δεν θέλετε να γευτείτε τη γλυκύτητα των θαυμάτων του Αλλάχ και στη ζωή σας;