Tuesday, April 23, 2024
ΔιδασκαλίαΟ Προφήτης Μουχάμμαντ

Όλοι έχουμε τον ίδιο πατέρα και μάνα

«Όλοι οι άνθρωποι προέρχονται απο τον Αδάμ και την Εύα.» είπε ο  Προφήτης Μουχάμμαντ στην τελευταία του ομιλία προς τους Μουσουλμάνους. «Δεν υπάρχει καμία υπεροχή ενός Άραβα σε έναν μη Άραβα, ή ενός μη – Άραβα σε έναν Άραβα και καμία υπεροχή ενός λευκού σε έναν μαύρο και ενός μαύρο σε σύγκριση με έναν λευκό, εκτός ως προς την προσωπική ευσέβεια και δικαιοσύνη.»

Σε αυτή την ομιλία, γνωστή σαν την Αποχαιρετηστήρια Ομιλία του, ο Προφήτης ανέφερε τα βασικά θρησκευτικά και ηθικά ιδεώδη του Ισλάμ. Η αποφυγή του ρατσισμού ήταν ένα απο αυτά.

Στις μέρες μας και με τη ρατσιστική βία που μαστίζει την κοινωνία μας, το μήνυμά του ηχεί σαν ένα ιδιαίτερο ηθικό χρέος.

Το Κοράνι αναφέρει: «Ω! Εσείς οι άνθρωποι! Σας έχουμε πλάσει απο έναν μόνο άνδρα και μια μόνο γυναίκα και σας κάναμε σε λαούς έθνη και φυλές για να αναγνωρίζει ο ένας τον άλλο (κι οχι να καταφρονεί ο ένας τον άλλο). Βέβαια ο πιο τιμημένος απο σας – στα μάτια του Αλλαχ – είναι ο πιο ενάρετος (υπάκουος) (ανάμεσά σας). Και ο Αλλαχ είναι Παντογνώστης και καλά πληροφορημένος (για όλα τα πράγματα).  49:13

Το εδάφιο αυτό έθεσε υπο αμφισβήτηση πολλές απο τις αρχές της προ-Ισλαμικής κοινωνίας στην οποία οι ανισότητες βασισμένες στις φυλετικές διακρίσεις και στον πλούτο ήταν ιδιαίτερα συχνές. Η συγγένεια ή η καταγωγή ηταν καθοριστικοί παράγοντες της κοινωνικής κατάστασης του ατόμου. Μέλη των πιο εξέχοντων φυλών, όπως οι αριστοκρατικοί Κουράις, ήταν ισχυροι ενώ όσοι ήταν απο λιγότερο πλούσιες φυλές όπως  Χαζρατζ είχαν χαμηλότερη θέση.

Το Κοράνι ανέφερε πως η προσωπική ευσέβεια και οι πράξεις ήταν η βάση της αξίας του ατόμου και όχι η φυλετικές σχέσεις. Αυτή η ιδέα ήταν ξένη στην τότε κοινωνία.

Το πρώιμο Ισλάμ αντιμετώπισε έντονη επίσης απο την ελιτ. Οι Κουράϊς που έλεγχαν το εμπόριο στη Μέκκα, μια έντονα κερδοφόρα επιχείρηση, δεν είχαν καμία πρόθεση να αφήσουν τον άνετο τρόπο ζωής που είχαν χτίσει στις πλάτες άλλων και ιδιαίτερα των σκλάβων που είχαν φέρει απο την Αφρική.

 

Το μήνυμα του Προφήτη για την ισότητα προσέλκυσε τους ανθρώπους απο τα κοινωνικά περιθώρια και σκλάβους οι οποίοι κέρδισαν τη χειραφέτηση με τον ασπασμό του Ισλάμ. Το Ισλάμ λοιπόν έφερε μια θεμελιώδη αλλαγή στην Αραβική κοινωνία.